Vad är en Litteracitetspraktik?
Litteracitetspraktik kan även beskrivas som ett generellt och kulturellt sätt att använda litteracitet i en litteracitetshändelse (Barton, 2007). Det vill säga de kunskaper man har om läsande eller skrivande används i en specifik situation, i detta fall en litteracitetshändelse (Barton, 2007; Meek, 1991).
Vad är ett Lekpedagogiskt arbetssätt och ett Lektema?
Lekpedagogik är ett gestaltande arbetssätt, en ständigt pågående lek som barn och vuxna har gemensamt kring ett årslångt tema. Det är ett sätt att ge barnens lek tid, plats, inspiration och variation, att ge utrymme för fantasi, kreativitet och det oförutsägbara, förklarar Anne-Marie Wallouch.
Vad är Lekram?
Det finns en tydlig gräns mellan vad som är lek och verkliga världen. Denna gräns kallas för lekram. Innanför ramen gäller de regler som satts upp för leken och utanför gäller andra regler. Lekramen kommer till genom att deltagarna kommunicerar att de befinner sig i leken eller kliver ur den (Jensen 2013, s.
Vad är ett Lektema?
Skapa utifrån barnlitteraturen en gemensam lekvärld som bidrar till att utveckla barns lek och fantasi. Kliv tillsammans in i föreställningsvärlden, låt barnen få möta karaktärer i boken och utveckla händelser i leken.
Vilka didaktiska konsekvenser får det Lekpedagogiska arbetssättet för barns roll och inflytande?
Ett medvetet bruk av leken för att främja varje barns utveckling och lärande ska prägla verksamheten i förskolan. I lekens och det lustfyllda lärandets olika former stimuleras fantasi, inlevelse, kommunikation och förmåga till symboliskt tänkande samt förmåga att samarbeta och lösa problem.
Vad kan du som pedagog göra när ett barn inte inkluderas i kamratskapen?
De barn som utesluts klarar oftast inte av sin roll i leken vilket kan medföra att barnet får en lägre status i barngruppen. Pedagogen kan stödja och hjälpa barnet genom att låta barnet få en roll som barnet har erfarenhet av och förstår syftet med.