Frågor

Vad ar erfarenhetsbaserad larande?

Vad är erfarenhetsbaserad lärande?

erfarenhetsbaserat lärande bygger på att lärande alltid grundar sig i erfarenhet, men att erfarenhe- ten i sig inte är lärandet. Vad vi lär oss av erfaren- heten beror istället på hur vi tolkar erfarenheten och omvandlar den till kunskaper och färdigheter.

Vad är erfarenhetsbaserad kunskap?

Begreppet beprövad erfarenhet har allt mer kommit att ersättas av begreppet erfarenhetsbaserad kunskap som är en kombination av teoretisk kunskap, erfarenhet av att se många fall, att se variationer och avvikelser, samt att som professionell ha intuition och personlig mognad.

Vad innebär det att lära sig?

Att lära sig något innebär att man gör något begripligt för sig själv och man utforskar det med hjälp av sitt språk skriver Jörgel-Löfström, 2005. Om man kan sätta ord på sina befintliga kunskaper, kan man möta ny kunskap och koppla ihop dessa med varandra för att öka sin förståelse och sitt lärande.

Vad är kunskapsunderlag?

Ett kunskapsunderlag tas inte primärt fram för en specifik planeringsprocess eller beslutssituation utan ger generellt användbar kunskap om kulturmiljön och dess värden.

Hur lär vi oss egentligen?

– Grundteorin är att vi måste uppleva något och reflektera över det, för att sedan kunna lära oss. Enbart teori fungerar inte. Först efter att vi upplevt och reflekterat kan vi abstrahera det vi lärt oss och få nya insikter och idéer. Därefter är det dags att pröva vår kunskap på omvärlden.

Vilka olika sätt kan människor lära sig på?

Vi lär oss på olika sätt!

  • Visuellt lärande. Precis som det låter lär sig visuella lärlingar genom att se och titta.
  • Audiellt lärande. Är du en audiell lärling har du lättast att lära när du får höra kunskapen.
  • Kinestiskt/taktilt lärande.

Vilka är de fyra olika Lärstilarna?

Med begreppet inlärningsstilar syftar vi på Rita Dunns fyra alternativa sätt att lära (se rubrik 2.3) – visuellt (att se), auditivt (att lyssna), taktilt (använda händerna) och kinestetiskt (använder kroppen). Använder vi oss av begreppet learning styles menar vi både lärstilar och inlärningsstilar.

Share this post