Innehållsförteckning
Vad är ett Förrättningsmöte?
På förrättningsmötet går dödsbodelägarna och efterarvingarna tillsammans med förrättningsmännen igenom dödsboets tillgångar och skulder. När ni gör bouppteckningen hos oss kallar vi till ett telefon- eller videomöte.
Vem förvaltar ett dödsbo?
I stället för att dödsbodelägarna har hand om förvaltningen kan de utse en boutredningsman, eller låta tingsrätten utse en. En boutredningsman kan behövas om dödsboet är omfattande eller om dödsbodelägarna inte kan komma överens om förvaltningen. Ett dödsbo kan också företrädas av en testamentsexekutor.
Kan man själv göra en bouppteckning?
Göra bouppteckningen själv eller anlita någon Det finns särskilda regler för hur en bouppteckning ska gå till. I många fall kan dödsboet göra bouppteckningen själv, men om det känns svårt kan det vara bra att ta hjälp av en person som du har förtroende för. Det går även att anlita en jurist eller begravningsbyrå.
Kan Dödsbodelägare vara Bouppgivare?
Det finns inget hinder mot att den som är dödsbodelägare också är bouppgivare. Du som dödsbodelägare kan alltså samtidigt vara bouppgivare. Man kan dock anlita en utomstående person som bouppgivare, t ex en boutredningsman eller testamentsexekutor.
Vem är Dödsboförvaltare?
Dödsboförvaltningen görs i regel av dödsboets delägare tillsammans, men många väljer att gemensamt utse en dödsboförvaltare. Syftet med boutredningen är att iordningställa dödsboets tillgångar till fördelning.
https://www.youtube.com/watch?v=TNcWscWyoZU
Måste man närvara vid arvskifte?
Du behöver inte närvara under bouppteckningen, även om det är en rekommendation om du skulle ha eventuella frågor. Alla som ärver ska sedan skriva under arvskifteshandlingen, och det är där du bör vara uppmärksam så att du rätt andel av din mors kvarlåtenskap.
Hur mycket kostar det att göra en bouppteckning?
Två av tre dödsbon väljer att låta en jurist göra bouppteckningen, men det kostar en rejäl slant. Räkna med minst 1500-1600 kronor i timmen och att även en okomplicerad bouppteckning tar minst fyra timmar. Du kan också göra bouppteckningen själv.
Får Dödsbodelägare göra bouppteckning?
Efter ett dödsfall ska en bouppteckning upprättas, vilket är möjligt att göra själv. Dödsbodelägare kan antingen kan göra bouppteckning själv eller ta hjälp av en jurist.