Vad är ett patientkontrakt?
Patientkontraktet är en sammanhållen plan över inplanerade vårdinsatser. Kontraktet ska bidra till trygghet för patienten i att veta vilka vårdinsatser som är inplanerade och att de kommer att genomföras inom rimlig tid.
Vem kan vara fast vårdkontakt?
Den fasta vårdkontakten kan vara någon ur hälso- och sjukvårdspersonalen t. ex. en sjuksköterska, arbetsterapeut, kurator eller undersköterska. Vid livshotande tillstånd ska en legitimerad läkare utses (SOSFS 2011:7).
Hur får man en fast vårdkontakt?
Har du behov av en fast vårdkontakt och inte redan fått en sådan person utsedd kan du själv begära att få en sådan. Du kan begära att få en kontaktperson på ett ställe som har vårdansvar för dig. Det är verksamhetschefen som har ansvaret för att utse din fasta vårdkontakt.
Under vilka tillfällen får hälso och sjukvård ges utan patientens samtycke?
Nödbestämmelsen innebär att i en akut situation ska patienten få den hälso- och sjukvård som behövs för att avvärja fara som akut och allvarligt hotar patientens liv eller hälsa, även om hans eller hennes vilja på grund av med- vetslöshet eller av någon annan orsak inte kan utredas.
Kan patienter välja behandlingsalternativ och finns det några villkor för detta enligt patientlagen?
Val av behandlingsalternativ och hjälpmedel. 1 § När det finns flera behandlingsalternativ som står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ska patienten få möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar.
Kan en patient bestämma vilka undersökningar och behandlingar som skall genomföras?
Patienten har alltid möjlighet att avstå från erbjuden vård. Diagnostik och behandling får bara ske med patientens samtycke. Vissa undantag kan gälla för patienter som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, lagen om rättspsykiatrisk vård och smittskyddslagen.
Vad syftar patientlagen till?
Patientlagen ger en möjlighet att driva på utvecklingen och arbeta mer aktivt med nya arbetssätt, bemötande och kommunikation som ökar kvaliteten i mötet med patienten. Syftet med patientlagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.