Frågor

Vad ar faktiskt handlande?

Vad är faktiskt handlande?

Med faktiskt handlande menas att man inom den offentliga förvaltningen utför uppgifter som inte är ärenden. Exempel på detta är en lärare som genomför en lektion eller en kriminalvårdare som visiterar en intagen.

Vad är sakprövningsförutsättningar?

Vad innebär sakprövningsförutsättningarna inom förvaltningslagen? Att ärendet berör rätt person, hos den rätta myndigheten. Att ärendet uppfyller vissa form krav (Skriflig blankett om bygglov). Dessutom att vi ett överklagande att överklagandet kommer inte rätt tid ( 3 veckor).

Vad är inte myndighetsutövning?

Allt som en myndighet utför är inte myndighetsutövning. Sådant som inte gäller myndighetens beslut med stöd av författning, regeringsbeslut eller riksdagsbeslut är inte myndighetsutövning.

Varför är det viktigt att kunna särskilja vad som är myndighetsutövning och vad som är faktiskt handlande?

Förvaltningslagen (FL) gäller i princip bara vid handläggning av ärenden. Reglerna om god förvaltning har dock en vidare tillämpning (1, 5–8 §§ FL). Det är därför viktigt att veta vad som är handläggning av ett ärende och vad som är annan förvaltningsverksamhet, även kallat faktiskt handlande.

Varför behövs en förvaltningslag?

Förvaltningslagen (2017:900) reglerar förvaltningsmyndigheternas verksamhet. Förvaltningslagen ger en grundläggande struktur för kontakterna mellan myndigheter och enskilda vid ärendehandläggning. Lagens främsta syfte är att värna medborgarnas rättssäkerhet när de har med förvaltningsmyndigheter att göra.

Vilka lagar styr myndigheter?

Förvaltningslagen SFS 2017:900. Förvaltningslagen styr bland annat myndigheters handläggning av ärenden och krav på service gentemot den enskilde, samt domstolarnas handläggning av förvaltningsärenden. Denna lag trädde i kraft den 1 juli 2018. Genom lagen upphävs förvaltningslagen (1986:223).

Vad är sakprövning?

Att pröva något i sak innebär att myndigheten eller domstolen materiellt prövar din begäran. Detta innebär att domstolen undersöker alla fakta och alla regler som är relevanta för ditt ärende (30 § FPL).

När kan förvaltningsbeslut överklagas?

Om du berörs av ett förvaltningsbeslut som gått emot dig kan du överklaga det ifall det är ett beslut som går att överklaga. Exempel på beslut som kan överklagas genom förvaltningsbesvär är beslut om bygglov eller socialt bistånd. Det framgår i själva beslutet om det går att överklaga.

Share this post