Vad är Huvudarmering?
Armeringsstänger finns i raka längder, rullarmering eller färdigklippta längder. Rullarmering är en metod där man svetsar fast huvudarmeringen med rätt inbördes avstånd mellan stängerna. Rullen anpassas med stänger som kan ha varierande längd, placering och dimension. Varje rulle innehåller armering i en riktning.
Hur mycket armering i betong?
Större synliga sprickor kan undvikas genom att se till att betongen har tillräckligt med armering, på så sätt fördelas sprickorna och blir mindre synliga. En bra tummregel är att alltid ha minst 50 mm mellan gjutform och armering för att undvika angrepp av rost.
Hur mycket armering i mur?
Armeringens längd vid markytan ska vara minst 2/3 av stödmurens höjd. Fortsätt att armera och bilda ett rutnätsmönster som är cirka 15×15 cm. Naja armeringen vid alla ställen där den möter en annan armering. Kapa och bocka armeringen för att bilda en 10 cm distans där nästa lager armering ska monteras.
Vad menas med Najning?
Vid najning fixeras järnen sinsemellan i korsningspunkterna med ståltråd, som lindas runt korsningen och dras åt. Najning utförs än idag oftast för hand med en najtång och grov ståltråd på rulle, eller med genom att tvinna tunnare ståltrådar med öglor i ändarna med en drillapparat.
Vilken tjocklek på armering?
Tjockleken beror på ändamålet Till ett betonggolv, vilket är då de flesta gör-det-självare behöver armera, är 6 mm armeringsnät lämpligt. Gjuter du t ex en tunn betongbordsskiva, kan du överväga 4 mm armering, men tänk på att det påverkar styrkan. Principen är att tjockare järn är starkare än de tunnare sorterna.
Hur många armeringsnät?
När man armerar en betongplatta med traditionella nät, får man 4 lager armeringsnät på vissa ställen.
Hur använder man Najtång?
Najtången, eller rabbitstången, liknar hovtången, men har långa skänklar. Används för surrning av tråd och tågvirke. Ändavbitaren har käftarna, eller skären, ställda i rät vinkel mot varandra. Den kan också användas som ”hovtång” för nubb.
Hur använder man armeringsjärn?
Armeringsnätet, som även kallas armeringsmatta, används för att förstärka betong. När betongelement till byggen gjuts, läggs armeringsnät, eller armeringsjärn som enstaka stänger, i betongen för den inte ska spricka under och efter byggtiden. Samma princip används om du gjuter en betongplatta.