Innehållsförteckning
Vad är kollegialt samarbete?
Kollegialt lärande är ett samlingsbegrepp för olika former av strukturerat, gemensamt arbete, där kollegor tillsammans utvecklar kunskap. Det görs både genom att lära av egna och varandras erfarenheter och genom ta tillvara befintlig kunskap, till exempel aktuell forskning, inom området.
Vad är kollegialt stöd?
Kollegialt stöd i grupper är en metod som har utvecklats för att förebygga sjukskrivning på grund av stress och utmattning i arbetslivet.
Vad är kollegiala samtal?
Kollegiala reflekterande samtalsgrupper är träffar på arbetstid där deltagarna träffas varje vecka under åtta till tio veckors tid för att tillsammans reflektera kring frågor om arbetsmiljö.
Vad är kollegial styrning?
Den kollegiala kulturen innebär att beslut och verksamhet styrs av rationella (vetenskapliga) argument där en representation av expertis som är byggd och vald på meritokratisk grund har makten. Ett välfungerande kollegium kräver vidare att alla kollegor har tillit till varandra och kan bedöma varandras argument.
Vad är kollegialt lärande i förskolan?
Kollegialt lärande är en arbetsmetod som bidrar till utveckling av undervisningen genom att pedagogisk personal samarbetar strukturerat för att tillägna sig kunskaper och erfarenheter. Detta har starkt vetenskapligt stöd (se t. ex. Hattie 2012 och Timperley 2013).
Vad är kollegial handledning?
Yrkeskunskaper, yrkesetik och praktik förbättras om man i ett arbetslag strukturerat delar med sig av sina erfarenheter och kompetenser. Lärarna blir mer medvetna om hur de undervisar och hur de möter eleverna.
Vad innebär kollektivt lärande?
Därmed kan kollektivt lärande definieras som en process där individer i det dagliga arbetet utvecklar sin kompetens i samverkan med andra, och samordnar och integrerar detta lärande till nya gemensamma handlingsstrukturer i sitt arbete (Larsson, 2016).
Vad är individuellt lärande?
Det individuella lärandet håller sannolikt organisationen vid liv men frambringar inte ett gemensamt kunnande inom organisationen. Vid individuellt lärande har individen själv tillägnat sig nya kunskaper. Dessa delas inte så ofta med kollegorna.
Vad är det lärande samtalet?
Samtal om lärande utgör en viktig del av samarbetet mellan hemmet och skolan. I bästa fall är det ett samtal då tilliten för skolan stärks och vårdnadshavare görs delaktiga i sitt barns lärande. Målet med samtalet skall vara att tillsammans med vårdnadshavarna stödja elevens lärande.
Vad är en utvecklingsinriktat lärande?
Det utvecklingsinriktade lärandet kännetecknas av att kritiskt ifrågasätta rutiner, mål, föreskrivna uppgifter och som alternativ utveckla och pröva nya sätt och metoder att hantera arbetsuppgifter på arbetsplatsen (Ellström, Ekholm & Ellström, 2003; Ellström & Hultman, 2004).