Innehållsförteckning
Vad är kvotplikt?
Som kvotpliktig elanvändare är du skyldig att inneha en viss mängd elcertifikat i förhållande till den egenproducerade el som du själv använder. Kvotplikten ska deklareras årligen till Energimyndigheten.
Hur fungerar elcertifikatsystemet?
Så fungerar det Grundprincipen för systemet är att producenter av förnybar el får ett elcertifikat av staten för varje MWh som producerats. Samtidigt har elhandelsföretagen en skyldighet att införskaffa en viss mängd elcertifikat i förhållande till sin försäljning och användning av el, så kallad kvotplikt.
Vad är ursprungsgarantier?
För att elhandelsföretaget ska kunna garantera ursprunget på den el de sålt köper företaget så kallade ursprungsgarantier (UG). Ursprungsgarantier (UG) är ett elektroniskt certifikat som visar hur elen är producerad och utfärdas för varje producerad megawattimme (MWh).
Vad är elintensiv industri?
Definition av elintensiv industri enligt lagen bedrivs verksamhet för vilken avdrag eller återbetalning får göras för skatt på elektrisk kraft enligt 11 kap 9 § 2, 3 eller 5 lagen (1994:1776) om skatt på energi (LSE).
Vad är syftet med elcertifikat?
Elcertifikatsystemet infördes den 1 maj 2003 med syftet att öka elproduktion från förnyelsebara energikällor och torv i Sverige. Sedan 2012 är marknaden gemensam för Sverige och Norge. Målsättningen är att genomsamt med Norge öka produktionen av förnybar el med 46,4 TWh före 2030.
Vad är kostnaden för elcertifikat?
Dina kostnader för elcertifikat Kostnaderna per år för elcertifikat, beräknat på ett medelvärde på 3,2 öre, kan ses i tabellen. De tre värdena för energianvändning som anges är vanliga schablonvärden för årlig energianvändning i en mindre lägenhet, en stor lägenhet respektive ett småhus.
Vad är elcertifikat och ursprungsgarantier?
Till skillnad mot ursprungsgarantier som ger information om produktionskällan så är elcertifikatsystemet ett marknadsbaserat stödsystem som ska öka produktionen av förnybar el på ett kostnadseffektivt sätt. Elcertifikat är ett ekonomiskt stöd för producenter av förnybar el och har funnits sedan år 2003.
Vad kostar ursprungsgarantier?
Priset för ursprungsgarantier Det finns inget fast pris för ursprungsgarantier, utan värdet varierar beroende på vilken typ av energislag det handlar om. För solel kan man räkna med att få cirka 10 kronor per ursprungsgaranti, vilket innebär att du får 1 öre per producerad kWh.
Vad är ett elcertifikat värt?
Under mars 2022 kostade ett elcertifikat i snitt 8,73 kronor. Det var 60 procent mindre jämfört med samma månad föregående år.
Vem får elcertifikat?
Vem får elcertifikat? Elcertifikatsystemet är ett frivilligt ekonomiskt stöd för producenter av förnybar el. För att kunna få elcertifikat från staten måste man producera el från solkraft, vindkraft, viss typ av vattenkraft, vissa biobränslen, geotermisk energi, vågenergi och torv i kraftvärmeverk.
Vem debiterar elcertifikat?
Elproducenterna säljer elcertifikaten på en öppen marknad till en elleverantör eller kvotpliktig elanvändare, och priset bestäms mellan säljare och köpare. Elleverantören i sin tur säljer den förnybara elen till slutkunderna, och kostnaden för elcertifikaten debiteras kunden.