Innehållsförteckning
Vad är Narratologiskt perspektiv?
Ny teori med gamla anor Narratologi är en litteraturvetenskaplig teori- och metodbildning som handlar om studiet av berättandets och berättelsers struktur. Ordet har i stort sett blivit synonymt med det som tidigare benämndes som ”berättarteknik” eller ”berättarstil”.
Vad är Narratologisk analys?
I den narratologiska analysen är det aspekter som romanernas handling, karaktärer, miljö, intertextualitet, berättare och berättelsenivåer, fokalisering samt romanens tid som fokuseras.
Vad är en narrativ?
Narrativ är ett begrepp inom konstvetenskap och betyder berättelse. Berättelser konstruerar en verklighetsbild, ett konstverk, och är en cirkulär kommunikation som förutsätter en publik och en berättare.
Hur kan du som berättare utvecklas?
Utveckla din berättarkonst
- GÄDDSTRUKTUR – HITTA PRESENTATIONENS DRAMATURGI. Bok och film, men även den enklaste historia, kräver en dramaturgi för att fängsla.
- SAGOSKELETT – BYGG UPP PRESENTATIONENS HISTORIA.
- MÖTET MELLAN BERÄTTELSEN, BERÄTTAREN OCH LYSSNAREN.
- VAR BEKVÄM I DIN BERÄTTARROLL.
Vad är temporal?
Temporalitet handlar fram- förallt om i vilken ordning olika händelser berättas och med vilken hastighet de berättas.
Vad är en Analeps?
Anakroni – förflyttning i tid i en berättelse, det vill säga att skedet i berättelsen flyttas bakåt (s.k. flashback) eller framåt i tid. Tillbakablickande anakroni kallas med en term analeps medan framåtblickande anakroni kallas proleps.
Vad är narrativ förmåga?
Narrativ förmåga kan beskrivas som förmåga att förstå och själv kunna producera en berättelse så att lyssnaren kan följa med (Magnusson, Nauclér & Reuterskiöld, 2008).
Hur man blir en bra berättare?
Våga berätta om detaljer – Den person som är bra på att berätta historier, är kanske bra på att berätta om detaljer: Hur det såg ut, hur det luktade, vad personen hade på sig … det är sådant som gör att historien blir intressantare. Att bli uppmärksam på detaljer kan göra dig till en bättre berättare.
Hur man berättar en historia?
för att KUNNA berätta behövs det fem förmågor
- Innehåll – fakta. Ska man berätta en berättelse måste man ha något att berätta – man måste ha alla fakta.
- STRUKTUR.
- SPRÅKLIG FORM – GRAMMATIK OCH ORD.
- Att kunna ANPASSA SIG TILL MOTTAGAREN.
- ATT GÖRA ALLT DETTA – SAMTIDIGT.