Vad är positivt med våtmarker?
Våtmarker är viktiga livsmiljöer för fåglar, groddjur och många andra djur och växter. De fungerar dessutom som naturliga reningsverk för näringsämnen som kväve och fosfor.
Hur fungerar Kvävefällor?
Ju längre uppehållstiden är, desto mera kväve avlägsnas. koncentrationen av kväveföreningar i vatten. En högre koncentration gör att kvantitativt större del av kvävet avlägsnas. Av denna anledning är våtmarker som ligger närmare källan bättre kvävefällor än de som ligger närmare kusten.
Hur fungerar en våtmark?
Man kan säga att en våtmark fungerar som ett filter för växtnäringsämnen som fosfor och kväve. Hur effektiv reningen är beror på hur mycket näringsämnen som kommer till våtmarken, hur länge vattnet stannar och hur mycket växter som finns i våtmarken. När vattnet i diket eller ån når våtmarken bromsas vattnet upp.
Vad är Kvävefälla?
En bra våtmark kan eliminera upp till ett ton kväve per hektar och år. Då krävs att den ligger på en plats där det tillrinnande vattnet har en hög koncentration av kväve och inte rinner igenom allt för snabbt.
Vad kostar det att anlägga en våtmark?
Räkna med att en våtmark kostar mellan 80 000 kronor och 200 000 kronor per hektar att anlägga. Länsstyrelsen täcker upp till 90 procent av de investeringskostnader som är godkända upp till ett maxbelopp som kan varierar för olika län.
Varför anlägga våtmark?
Att anlägga våtmarker på till exempel mineraljord kan vara en väldigt viktig åtgärd för att gynna den biologiska mångfalden, men även för att rena och lagra vatten. Utformningen av en våtmark vid anläggning är avgörande för vilka arter den kommer att gynna.
Hur bygger man en våtmark?
För att få anlägga en våtmark behöver du göra en anmälan om vattenverksamhet ifall vattenområdet har en yta som inte överstiger fem hektar. Anmälan gör du till Länsstyrelsen. Om ytan är större än fem hektar så är åtgärden istället tillståndspliktig. Tillstånd söks hos mark- och miljödomstolen.
Varför våtmark?
Våtmarkerna är också viktiga för tillståndet i havet eftersom de fångar näring. Dessutom minskar de risken för översvämning vid skyfall och risken för torka eftersom de håller kvar vatten i landskapet. De kan bli viktiga för både oss människor och andra arter om klimatförändringarna ger förändrad nederbörd i Sverige.