Innehållsförteckning
Psykosociala faktorer avser individen i relation till sitt sociala sammanhang. De kan delas i individens psykosociala omgivning, som innefattar stressorer och skyddande faktorer i arbetet och den sociala omgivningen, samt individens egna psykologiska resurser och risk- faktorer.
Psykisk ohälsa är ojämnt fördelad i befolkningen Psykisk ohälsa påverkas av flera olika faktorer som är viktiga att ta hänsyn till i det förebyggande arbetet. Faktorer som påverkar är bland annat kön, utbildning, socioekonomisk status, födelseland och sexuell läggning och könsidentitet.
Vad är psykosocialt lidande?
Vid ett cancerbesked är ofta de psykologiska och sociala konsekvenserna lika stora som de fysiska för patienten och de närstående. Svår sjukdom kan få förödande sociala och ekonomiska konsekvenser, både för patienten och för närstående.
Vad är psykosociala teorier?
Termen avser i synnerhet fenomen som beror på intersubjektivitet, där personens psykiska förutsättningar formas av miljön (familjen, skolklassen, kulturen etc). Exempel på psykosociala teorier och forskningsområden innefattar stress – sårbarhetsmodellen, psykoneuroendokrinologi och psykoneuroimmunologi.
Hur vi mår, trivs och är mot varandra på jobbet kallades förr psykosocial arbetsmiljö. I dag används begreppet organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA). OSA delas in i områdena arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling. Begreppet psykosocial arbetsmiljö har ersatts av organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA).
Begreppet psykosocial arbetsmiljö har ersatts av organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA). Arbetsmiljöverkets föreskrifter om OSA (AFS 2015:4) trädde i kraft den 31 mars 2016 och omfattar frågor kring arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling.