Innehållsförteckning
- 1 Vad är Sjuklönegaranti?
- 2 Har du tecknat ett avtal som ger dig mer än 10 procent av din lön när du får sjukpenning?
- 3 Är man alltid skyldig att betala sjuklön?
- 4 Har du tecknat ett avtal som ger dig mer än 10 procent av din lön när du får sjukpenning nej jag får inte mer än 10 procent ja jag får mer än?
Vad är Sjuklönegaranti?
Om din arbetsgivare bedömer att du inte har rätt till sjuklön kan du ansöka om att få sjukpenning från Försäkringskassan. Det kallas sjuklönegaranti. Vi kan betala ut sjuklönegaranti om du och din arbetsgivare är oense om ditt anställningsförhållande eller din arbetsförmåga.
När krävs läkarintyg vid återinsjuknande?
Läkarintyg vid återinsjuknande Om du återinsjuknar inom fem dagar ska läkarintyget som regel visas från och med den sjunde dagen efter återinsjuknandet. Den nya sjukperioden ses inte som en fortsättning på den föregående sjukperioden vad gäller kravet på läkarintyg.
Har du tecknat ett avtal som ger dig mer än 10 procent av din lön när du får sjukpenning?
Har du en årslön som är mer än 10 prisbasbelopp får du därutöver en kollektivavtalad sjuklön som är 90 procent av den lön som överstiger 10 prisbasbelopp. Det betyder att du med hjälp av kollektivavtalet får sammanlagt nästan 90 procent av din lön om man lägger ihop sjuklön och sjukpenning dag 15-90.
Hur mycket kan man få i sjukersättning?
Sjukersättning kan ges till dig mellan 19-64 år och varierar beroende på din tidigare inkomst. Ersättningen består av 64,7 procent av din genomsnittliga lön under de senaste tre åren. Du kan som mest få 18 399 kr i ersättning. Även du som inte har jobbat kan få ersättning, storleken beror då på din ålder.
Är man alltid skyldig att betala sjuklön?
Arbetsgivaren är inte skyldig att betala sjuklön för de dagar som gått innan sjukanmälan skett. Det gäller även de fall där den anställde har ett läkarintyg som styrker sjukdomen. Ett undantag är då arbetstagaren har varit förhindrad att sjukanmäla sig, till exempel på grund av en akut sjukdom eller en operation.
När avslutas en sjukperiod?
Sjukperioden är enligt 7 § 2 st. SjLL den tid som arbetstagaren i oavbruten följd lider av sjukdom som avses i 4 § (sjukdom som sätter ner arbetsförmågan). Stadgandet talar alltså för att en sjukdomsperiod avslutas så fort arbetstagaren blir frisk, oavsett om det sker under en arbetsdag eller en ledig dag.
Har du tecknat ett avtal som ger dig mer än 10 procent av din lön när du får sjukpenning nej jag får inte mer än 10 procent ja jag får mer än?
Om den anställde får behålla mer än 10 % sin lön minskar alltså Försäkringskassan sjukpenningen med motsvarande belopp. För de som har en årslön över 8 prisbasbelopp kan arbetsgivaren ge en kompletterande sjuklön på 90 % på de lönedelar som överstiger detta belopp.