Vad är skillnaden mellan behörighet och befogenhet?
Vid fullmakt gäller behörighet, vad man kan göra och befogenhet, vad man får göra. Behörigheten är den yttre gränsen för vad man kan göra, alltså gör man något mer än det så gäller det inte, medan befogenheten är mer detaljer hur man kan göra det man har fått i uppdrag att göra.
Varför finns fullmakter?
En fullmakt är ett intyg som ger en person rätt att utföra handlingar eller fatta beslut åt en annan person. I de flesta fall är fullmakter skriftliga men det finns också muntliga fullmakter. Den person som ger fullmakt åt en annan person kallas för fullmaktsgivare eller huvudman.
Kan man ge fullmakt till en juridisk person?
En fullmakt ger ett ombud rätt att utföra handlingar i annans namn för annans räkning. En fullmakt ger en person, fysisk eller juridisk, rätt att företräda en annan person, fysisk eller juridisk.
Vad är skillnaden på behörighet och befogenhet när det gäller fullmakter?
Behörigheten är det som står skriftligt på fullmakten att den fullmäktige kan göra. Bryter den fullmäktige mot sin behörighet blir huvudmannen inte bunden av avtalet och avtalet blir därmed ogiltigt. Befogenhet – vad den fullmäktige får avtala om åt huvudmannens räkning.
Vem kan återkalla en fullmakt?
– Har en fullmakt meddelats den fullmäktige, d.v.s. den person som getts behörighet att handla enligt fullmakten, ska den återkallas även av denna person. – En fullmakt som har meddelats både den fullmäktige och tredje man, d.v.s. utomstående part där fullmakten ska användas, ska återkallas hos båda dessa parter.
Kan man ha två Framtidsfullmakter?
Som fullmaktsgivare kan du utforma en framtidsfullmakt på flera olika sätt, och det är möjligt att ange flera fullmaktshavare i en framtidsfullmakt. Kom ihåg att tydligt ange vem eller vilka som är fullmaktshavare och hur du vill att konstellationen ska se ut. Ange namn och personnummer så att det blir riktigt tydligt.
Kan man ha flera Framtidsfullmakter?
Ja självklart kan man ha flera fullmaktshavare i sin framtidsfullmakt. Det är till och med vanligt att man som fullmaktsgivare anger en turordning för fullmaktshavarna. Då specificerar man vem som i första, andra och tredje hand ska vara fullmaktshavare.