Innehållsförteckning
Vad är skillnaden mellan en vanlig fullmakt och en framtidsfullmakt?
En framtidsfullmakt kan vidare ta vid då en generalfullmakt inte längre har någon verkan t ex. på grund av att fullmaktsgivaren blir dement. Oavsett om man har en generalfullmakt eller inte, kan upprättandet av en framtidsfullmakt skapa både trygghet och förutsägbarhet för såväl en själv som ens anhöriga.
Måste man ha framtidsfullmakt?
Nej, i vissa fall kan dina anhöriga med stöd av lag, i begränsad omfattning hantera vissa ekonomiska angelägenheter åt dig, om det är uppenbart att du inte längre själv klarar av att sköta dem till exempel på grund av sjukdom.
Hur fyller man i en framtidsfullmakt?
Hur skriver man en framtidsfullmakt?
- Du måste vara 18 år och kunna ta hand om dina angelägenheter när du skriver fullmakten.
- Fullmakten ska vara skriftlig.
- Det ska framgå att det är en framtidsfullmakt.
- Det ska framgå vem eller vilka som är fullmaktshavare.
- Det ska framgå vilka angelägenheter som fullmakten omfattar.
Vad kostar det att upprätta en framtidsfullmakt?
Kostnaden för att skriva en framtidsfullmakt digitalt är 1 199 kr. Du börjar med att skapa ett konto och betalar först för dokumentet när du har slutfört alla steg. Ditt avtal sparas sedan på ”Mina sidor”. Tänk på att det måste vara underskrivet för att vara juridiskt giltigt.
Vem utfärdar framtidsfullmakt?
Det är fullmaktshavaren själv som avgör när framtidsfullmakten träder i kraft med möjlighet att få frågan prövad av domstol. Återfår fullmaktsgivaren beslutsförmågan får framtidsfullmakten anses ha förlorat sin verkan.
Vad händer om jag inte har en framtidsfullmakt?
Det är upp till fullmaktshavaren att avgöra när så är fallet, om inte fullmaktsgivaren har skrivit i fullmakten att beslutet ska fattas av en domstol, 9 §. Enligt 28 § lag om framtidsfullmakter ska 21 § i avtalslagen tillämpas när fullmaktsgivaren dör.