Innehållsförteckning
Vad är skillnaden mellan Montessori och Waldorf?
I Waldorfskolan använder man inte traditionella läromedel utan eleverna tillverkar mycket av dem själva. I Montessoriskolan finns mycket och konkret material som hjälper barnet till en djupare förståelse när det ska arbeta abstrakt. En stor del av materialet är självrättande så att barnen kan arbeta självständigt.
Vad är lärares förhållningssätt?
Eleverna ska lära sig ta eget ansvar, arbeta självständigt och lösa problem. De ska även få en varierad undervisning gällande innehåll och arbetsformer, där de får uppleva olika uttryck för kunskaper. Lärarförbundet och lärarnas riksförbund har antagit yrkesetiska principer för lärare som är samma i båda förbunden.
Har Montessoripedagogiken och Waldorfpedagogiken någon gemensamt?
Det finns många likheter i de båda olika pedagogiska inriktningarna, som till exempel tillrättalagd miljö och åldersintegrering. Ändå skiljer sig sättet att förmedla kunskap. Resultaten från de nationella proven uppvisar inte stora skillnader.
Vad är waldorfpedagogik?
Waldorfpedagogikens syfte är att genomföra en bred sammanhållen studiegång där humaniora, naturvetenskap, konstnärliga ämnen och hantverk bildar en helhet. Pedagogikens mål är att inspirera eleverna till oberoende tänkande och eget skapande.
Vad är läraryrket?
2.1 Läraryrkets uppdrag och roller Yrket är omdiskuterat och ofta kritiserat från olika håll. Det praktiska lärararbetet innebär att utföra många olika slags uppgifter såsom undervisning, utvecklingssamtal, planering av undervisning, dokumentation, arbetslagsmöten med mera.
Vilka är lärares yrkesetiska principer?
Läraryrket bygger på samhällets tillit och fordrar ett stort yrkesansvar. Lärare ska på alla sätt använda sitt yrkeskunnande till att höja kvaliteten i sin yrkesutövning och stärka sin professionalism i vetskap om att kvaliteten i yrkesutövningen direkt inverkar på samhället och samhällsmedborgarna.
Vilken kritik har riktats mot Montessori?
Kritiken mot Montessori är idag ungefär densamma som förr. Många tror att barnen tar för mycket ansvar för sin undervisning, att den är för individualistisk. Detta håller Kerstin Signert inte med om: – De yngsta barnen tränas i egna aktiviteter, för att kunna lära sig och förstå sig själva.
Vad menas med Montessori?
Inom Montessoripedagogiken lägger man stor vikt att varje barn ska ha medinflytande och känna ett eget ansvar. Begreppet individualisering innebär att barnet sätts i centrum. Lärarens roll är att observera barnet och sedan fungerar som en handledare som stödjer och motiverar barnet i inhämtningen av kunskap.