Frågor

Vad ar skillnaden mellan vetekli och Kruskakli?

Vad är skillnaden mellan vetekli och Kruskakli?

Kruskakli är extra grovt vetekli som är framställt av det tunna hölje som omger vetekornets kärna. Med kruskakli förhöjer du enkelt fiberhalten i brödbak och matlagning. Blanda lite kruskakli i bröddegen och brödet blir saftigare. Gott att strö på fil, gröt och i müsli.

Vad har man vetekli till?

Vetekli framställs av vetekornets skalskikt som innehåller mycket kostfibrer. Vetekli används mest som ingrediens i matbröd men kan även tillsättas i t. ex. pannkakssmet, köttbullar eller blandas i fil.

Vad är Kruskakli bra för?

Kruskakli är extra grovt vetekli, framställt av vetekornets skalskikt. Kruskakli är perfekt för bakning av grövre bröd eller som topping till frukosttallriken. Kruskakli är rik på fiber och niacin. Niacin bidrar till att minska trötthet och utmattning.

Vad kan man ha istället för Kruskakli?

Kruskakli går oftast att byta ut mot Fibrex. Honung är sötare än vitt socker och sötningsmedel så ta lite mindre.

Är Kruskakli bra för magen?

Däremot har fibrer inte visat någon positiv effekt på känslan av bubblighet och uppsvälld mage, och inte heller på magsmärta. En viktig orsak till patienternas obehag med gasbildning, bubblighet och uppsvälldhet är relaterad till intag av kolhydrater, som bland annat finns i fibrer.

Vad är kli bra för?

Fibrer skyddar mot cancer i ändtarmen. Vetekli är den enda fiber som hittills godkänts av EU:s experter för att motverka förstoppning. De olösliga fibrerna i vetekli binder vatten i grovtarmen och ger på så vis avföringen den volym som behövs för att den ska föras framåt.

Hur mycket Kruskakli per dag?

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag av ca 25-35 g kostfiber per dag. Detta är generella rekommendationer på gruppnivå. Små barn kan vara känsliga för stora mängder fibrer och för människor som redan har svårt att få i sig dagsbehovet av energi kan ett lägre intag vara befogat.

Vad är havrekli bra för?

Havrekli innehåller nästan dubbelt så mycket fibrer som havregryn och är rikt på magnesium, järn, zink och E-vitamin. Det innehåller också betaglukaner. Gott till gröt, att strö i fil och blanda i müsli. Man kan också blanda lite havrekli i bröddegen eller strö ovanpå matbröd och när man bakar.

Share this post