Frågor

Vad ar skillnaden pa SiS och LVU?

Vad är skillnaden på SiS och LVU?

Drygt 1 000 av dem kommer till SiS. Förra året var medelåldern för ungdomarna hos oss cirka 16 år. Majoriteten av ungdomarna som blir placerade på något av våra särskilda ungdomshem är omhändertagna enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga).

Hur mycket kostar ungdomsvård?

Dygnsavgiften varierar normalt från drygt 2 000 kronor till knappt 5 000 kronor. Avgifterna för LVM-vård är också differentierade och varierar mellan 3 000 och drygt 4 000 kronor. En plats för sluten ungdomsvård kostar 6 000 kronor per dygn.

Var finns sluten ungdomsvård?

Ungdomar som begår allvarliga brott när de är i åldern 15-17 år blir oftast dömda till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Det är ett tidsbestämt straff som ungdomarna avtjänar på speciella avdelningar på SiS särskilda ungdomshem, enligt lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård (LSU).

Hur hamnar man på SiS hem?

Du har begått ett brott, men eftersom du är så ung har du blivit dömd till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Därför har du kommit till ett av SiS särskilda ungdomshem. Du kommer att få vård och behandling som ska hjälpa dig så att du inte fortsätter att begå brott.

Vad kostar en HVB placering?

Placeringar kostar. Dygnspriset för en plats på ett hvb-hem (hem för vård eller boende) ligger mellan 4 000 och 5 000 kronor. Dessutom tillkommer dyra kostnader, enligt Joachim Samuelsson, för utredningar som leder fram till en placering.

Vad kostar en LVU placering?

Skulle ett barn vårdas enligt 2§ LVU på en behandlingsavdelning kostar det således 4 800 kr/dygn. I kostnaderna ingår då bland annat vård- och behandlingsåtgärder vid institutionen, skolkostnader, kläder och hygienartiklar m.m. Kostnader för vård enligt 3§ LVU är något högre.

Vad är skillnaden mellan SiS och HVB-hem?

SiS särskilda ungdomshem Vårdformen är en statlig form av HVB-hem (hem för vård eller boende). Den skiljer sig från övriga HVB-hem genom att SiS-hemmen har särskilda befogenheter vad gäller tvångsmedel och att de till del finansieras genom statskassan.

Share this post