Vad är sociala relationer i förskolan?
Det är genom samspel med andra barn och pedagoger i förskolan som barnen utvecklar sina olika sociala förmågor som; att ta hänsyn till andra människor, lyssna på varandra, visa empati och även lära sig att kommunicera med andra (Jonsdottir, 2007).
Hur kan förskollärare främja barns sociala relationer?
Genom att utgå ifrån barns perspektiv i lekar kan förskollärarna skapa nya synvinklar på barns perspektiv och får då tillsammans dela upplevelser och relationen utvecklas. Genom leken kan relationen och samspelet utvecklas mer, eftersom den vuxne utgår från barnets villkor och intressen.
Vad är barns sociala relationer?
Barns sociala relationer skapas och upprätthålls i relation till olika sociala resurser (rätt ålder, specifika kompetenser och tidigare etablerade relationer). Barn skapar dessutom distans till andra barn och vuxna genom att på olika sätt dra sig undan i förskolekontexten.
Vad är en norm förskola?
”Normkreativiteten är den naturliga följden för den som känner att det inte är okej att vissa barn stängs ute och begränsas i sin utveckling.” Normbygget består av många olika normer som samverkar. Du påverkas till exempel både av normer kring din könstillhörighet, din hudfärg, din tro och din familjeform.
Hur kan man jobba med normer och värden i förskolan?
Uppmuntrar och berömmer barnen i viljan att hjälpa och trösta varandra. Uppmuntrar barnen att lyssna på varandra och visa respekt när någon annan talar. Uppmuntrar barnen att vänta på sin tur. Hjälper barnen att respektera varandras känslor genom att samtala om olikheter och likheter.
Vilka normer och värden ska förskolan stå för och arbeta mot?
Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta är värden som förskolan ska hålla levande i arbetet med barnen. Värdegrunden uttrycker det etiska förhållningssätt som ska prägla verksamheten.
https://www.youtube.com/watch?v=LSDUVfEsYOU