Vad är statsåklagare?
Riksåklagaren är landets högsta åklagare och enda allmänna åklagare i Högsta domstolen. Riksåklagaren är också chef för Åklagarmyndigheten. Åklagarmyndigheten omfattar samtliga åklagare i Sverige med undantag för de cirka 100 stycken som är anställda på Ekobrottsmyndigheten.
Kan en åklagare vara jävig?
Även om en åklagare är jävig, får han eller hon vidta åtgärder som inte utan fara kan uppskjutas. Fråga om jäv mot åklagare prövas av hans närmaste förman; jäv mot riksåklagaren prövas av honom. En fråga om jäv mot åklagare prövas av den överåklagare som är chef för den myndighet där åklagaruppgiften fullgörs.
Vem bedömer om jag är jävig?
Jävsreglerna innebär att en aktieägare eller ombud inte får rösta i frågan. I enmansbolag är aktieägaren inte jävig. Inte heller är aktieägaren jävig om samtliga aktieägare är jäviga i ett enskilt ärende. Huruvida en röstberättigad person är jävig avgörs av stämmans ordförande.
Vem är det som kallas för den tilltalade?
Den person som åklagaren har väckt åtal mot.
Vad är skillnaden mellan anhållen och häktad?
En person får anhållas i avvaktan på att domstol ska pröva en fråga om häktning. En person får också anhållas om det är av stor vikt för utredningen. Ett beslut om att anhålla någon fattas av åklagare. Senast klockan 12 tredje dagen efter ett beslut om anhållande måste åklagaren göra häktningsframställan till domstol.
Vilka personer finns med i en domstolsförhandling?
De som ska döma i målet (rätten) består normalt av en utbildad juristdomare och tre lekmannadomare (nämndemän). Utöver dessa personer deltar även en protokollförare. Åklagaren är närvarande personligen eller via videolänk. Även den misstänkte och dennes försvarsadvokat kallas till rättegången.
Vad är skillnaden mellan en tilltalad och en gärningsman?
Vad är skillnaden mellan en tilltalad och en gärningsman? En tilltalad är en person som är misstänkt och har blivit kallad till rätten/domstolen; en tilltalad behöver inte här gjort brottet. En gärningsman är den som har begått/gjort brottet.
Vad innebär begreppet förundersökning?
En utredning för att fastställa om ett brott har begåtts, vem som i så fall kan misstänkas och om bevisningen räcker för att väcka åtal. Förundersökningen leds av en åklagare eller polis.
När läggs en förundersökning ner?
Den sammantagna bevisningen måste vara tillräcklig för att bevisa den misstänktes skuld. Räcker inte bevisen, så går det inte att åtala. Då ska förundersökningen läggas ner.