Frågor

Vad betyder hallbar kemi?

Vad betyder hållbar kemi?

Hållbar, eller grön kemi, innebär att kemiska föreningar designas så att de är så miljövänliga som möjligt. Vid Stockholms universitet samlas denna forskning inom Stockholms universitets centrum för cirkulära och hållbara system (SUCCeSS).

Vad är gröna kemikalier?

Biobaserade förnybara kemikalier Grön kemi omfattar en helhetssyn på allt som rör råvaror, kemikaliehantering, processer, slutprodukter, energianvändning och klimathänsyn. Med gröna kemikalier menas kemikalier som framställs och hanteras på ett mer miljövänligt och hållbart sätt än konventionella produkter.

Hur kan kunskaper i kemi bidra till en hållbar utveckling?

Genom undervisningen i kemi utvecklar eleverna kunskaper som gör det möjligt för dem att delta i samhällsdebatten inom områden som hälsa, resurshushållning, materialutveckling och miljöteknik. Genom kunskaper om mate riens uppbyggnad och oförstörbarhet får de också möjligheter att bidra till en hållbar utveckling.

Var är hållbar utveckling?

”Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.” En hållbar utveckling bygger på tre dimensioner: det sociala, miljön och ekonomin. Globala målen innefattar alla tre dimensioner.

Vilken är tanken bakom det som man kallar grön kemi?

Grön kemi omfattar en helhetssyn med allt ifrån råvaror, kemikaliehantering, processer och slutprodukter till klimathänsyn och energianvändning. Grön kemi började utvecklas i USA i början av 1990-talet. I grön kemi syftar man till att minimera avfallsmängden och energikonsumtionen.

Vilka tre delar ingår i begreppet hållbar utveckling?

Hållbar utveckling uttrycker en riktning, en möjlig och önskvärd framtid, och brukar beskrivas i tre dimensioner av hållbarhet – ekologisk, social och ekonomisk – som alla måste samverka för att utvecklingen ska vara hållbar.

Vad bör finnas i en hållbar stad?

En hållbar utveckling kräver en helhetssyn på människans, naturens samt olika länders förutsättningar, behov och problem. För att detta ska vara möjligt krävs att man arbetar med en mängd olika frågor på en och samma gång.

Var härstammar begreppet hållbar utveckling ifrån?

Begreppet ”hållbar utveckling” introducerades internationellt av Lester Brown 1981, men fick internationell spridning i samband med FN-rapporten ”Vår gemensamma framtid” (1987), kallad Brundtlandrapporten.

Vad menas med samhällsutveckling?

En hållbar samhällsutveckling innebär att våra gemensamma resurser förvaltas på ett sätt som är långsiktigt, effektivt och stabilt för kommande generationer och andra delar av världen. Hållbar utveckling förutsätter helhetssyn med balans mellan sociala, ekologiska och ekonomiska perspektiv.

Vad är skillnaden mellan en Vätemolekyl och vattenmolekyl?

väte och syre förekommer som tvåstämmiga molekyler och vi vet också att vattenmolekylen har formeln H2O. (Den innehåller två väteatomer och en syreatom). för att bilda en vattenmolekyl så behövs alltså atomer från en vätemolekyl och en halv syremolekyl.

Share this post