Frågor

Vad far inte delegeras?

Vad får inte delegeras?

Vissa arbetsuppgifter är särskilt reglerade och får bara utföras av vissa yrkesgrupper och kan aldrig delegeras till någon annan, exempelvis: Ordination av läkemedel. Fastställande av dödsfall. Ordinera vaccination för barn.

Vem har rätt att överlåta en medicinsk arbetsuppgift till annan person?

Definition av delegering Arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast och sjuksköterska kan delegera arbetsuppgifter, men endast när detta är förenligt med en god och säker vård, och om inte annat regleras i speciell författning eller i riktlinje från medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Kan man tacka nej till delegering?

SVAR: Du har rätt i att huvudregeln i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om delegering av arbetsuppgifter inte får ske mot någons vilja. Men det kan bli konstigheter på en arbetsplats om någon som har reell kompetens nekar att ta emot en delegering.

Vad får inte delegeras till undersköterska?

En sjuksköterska på en vårdavdelning eller vårdcentral kan alltså inte be en undersköterska att överlämna ett piller eller ge en patient en insulinspruta. Principen är att den obrutna kedjan ska hållas. Uttag, iordningställande och överlämnande av läkemedel ska ske av en och samma person.

Vilka regler gäller för delegering?

Delegeringen ska vara skriftlig Du som tar emot en delegering får en kopia på delegeringsbeslutet. Beslut om ändrade delegeringar och återkallelse av delegeringsbeslut ska också dokumenteras. Om en delegering dokumenteras endast på en pappersblankett ska den sparas i minst tre år sedan delegeringen upphört att gälla.

Vem är ytterst ansvarig för att en delegering behöver förnyas?

Det är den som beslutat om delegering, verksamhetschef, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) eller den som i annat fall är ytterst ansvarig för patientsäkerheten inom verksamheten som måste besluta om återkallelse eller omprövning av delegeringsbeslutet.

Share this post