Frågor

Vad galler vid transport av farligt gods som begransad mangd?

Vad gäller vid transport av farligt gods som begränsad mängd?

Begränsad mängd är en lättnad som syftar till att underlätta transport av gods i mindre förpackningar. För att lättnaden ska kunna användas ska godset förpackas i en godkänd innerförpackning och sedan i en ytterförpackning. Totalvikten per kolli får vara max 30kg (20kg om ytterförpackningen består av krympfilm).

Vad är riktigt avseende Förpackningsgrupper?

Förpackningsgrupper finns inom klasserna 3, 4.1, 4.2, 4.3, 5.1, 6.1, 8 och 9. Klass 1, 2, 5.2 och 6.2 har ytterliggare en indelning som ger information om ämnets eller föremålens farlighet. För gaser används bokstäver för att ange specifika farliga egenskaper hos gasen.

Är det tillåtet att transportera farligt gods som Värdeberäknad mängd i en buss?

Farligt gods som enligt ADR-direktivet betyder att transportfordon måste skyltas och att andra säkerhets-bestämmelser måste iakttagas, transporteras ej på buss. I södra Sverige transporteras ingen form av farligt gods, alltså inte heller Värdeberäknad mängd. utbildning.

Vad är ett Stuvningsintyg?

Om kollin med farligt gods stuvas i eller på en lastbärare, t. ex. container eller fordon, som är avsedd för sjötransport, ska de som ansvarar för stuvningen av lastbäraren leverera ett stuvningsintyg.

Vad är en klassificeringskod?

Vagnsnummer. Klassificeringskod – UN-nummer. Placering efter loket.

När är det farligt gods?

Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och föremål som på grund av sina kemiska eller fysikaliska egenskaper kan orsaka skador på liv, hälsa, miljö eller egendom vid transport. Till exempel kan farligt gods ha explosiva, brandfarliga, giftiga, radioaktiva eller frätande egenskaper.

Vad är en förpackningsgrupp?

Farligt gods: förpackningsgrupp Farligt gods delas in i olika förpackningsgrupper beroende på produktens farliga egenskaper. Förpackningsgruppen avgör val av förpackning och andra transportvillkor samt beaktas vid beräkning av så kallad värdeberäknad mängd.

Vad menas med Tunnelrestriktion?

Vägtunnlar med restriktioner för transport av farligt gods kategoriseras i fem tunnelkategorier A-E. Respektive ämne i ämnesförteckningen har motsvarande bokstavskombination i kolumnen Tunnelrestriktion.

Vilken myndighet är transportansvarig för farligt gods på väg och järnväg?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är tillståndsmyndighet för transporter av farligt gods på väg och järnväg. Transportstyrelsen är tillståndsmyndighet för sjö- och lufttransporter.

Share this post