Frågor

Vad galler vid uppsagning under provanstallning?

Vad gäller vid uppsägning under provanställning?

Uppsägningstid vid provanställning Den vanligaste uppsägningstiden i kollektivavtalen är att både arbetsgivaren och arbetstagaren har en uppsägningstid om 1 månad under den tid som prövoperioden pågår. Men reglerna kan vara olika och se olika ut i slutet av prövoperioden. Därför måste det kollas upp i aktuellt avtal.

Kan man sluta på dagen vid provanställning?

Lagen reglerar inte vad som gäller om du som anställd vill avsluta din provanställning i förtid. Det innebär att du i princip kan sluta arbetet samma dag. Det man som arbetstagare bör tänka på då är eventuella konsekvenser av att sluta arbetet på så sätt, exempelvis framtida referenser och liknande.

Hur lång är uppsägningstiden för din provanställning?

Tänk också på att uppsägningstiden kan vara olika lång. Om det krävs skriftligt besked till din arbetsgivare för att avbryta din provanställning kan du använda dig av texten nedan. Även om det inte krävs, rekommenderas att du gör det skriftligen för tydlighets skull, ifall det skulle bli tvist med din arbetsgivare.

Hur lång är en provanställning?

Provanställning är en visstidsanställning som får vara högst 6 månader lång. Huvudregeln är att en provanställning inte får vara längre än sex månader men givetvis kortare. Reglerna kring hur en provanställning avbryts eller sägs upp kan vara olika beroende på om det finns kollektivavtal eller inte.

Vad är provanställningen för arbetsgivaren?

Syftet med provanställningen är att arbetsgivaren ska få möjlighet att pröva en person i befattningen innan den går över i en fast anställning. Om du går med på det när du tackar ja till jobbet, har en arbetsgivare alltså rätt att anställa dig på prov i upp till sex månader, innan anställningen övergår till en tillsvidareanställning

Kan arbetsgivaren avbryta provanställningen i förtid?

Ett avbrytande av provanställningen innebär att provanställningen upphör innan prövotiden löper ut. Upptäcker arbetsgivaren t ex redan efter par månader att arbetstagaren inte klarar av arbetsuppgifterna och därmed inte är lämpad för en framtida tillsvidareanställning kan arbetsgivaren avbryta anställningen i förtid.

Grundregeln om provanställning är att både arbetsgivare och arbetstagare kan avsluta anställningen på dagen, men arbetsgivaren måste underrätta både arbetstagaren och hens fackförbund minst två veckor innan den sista arbetsdagen, så kallad underrättelsetid, alternativt ge arbetsbefrielse lika länge, med bibehållen lön.

När måste man meddela om provanställning?

En arbetsgivare som avser att ge en arbetstagare besked om att provanställningen ska avslutas innan provanställningen löpt ut ska meddela arbetstagaren detta minst två veckor i förtid, 31 § st. 1 LAS. Om arbetstagaren tillhör en facklig organisation ska även organisationen meddelas.

Share this post