Frågor

Vad gor man hos en diabetesskoterska?

Vad gör man hos en diabetessköterska?

Som diabetessjuksköterska arbetar du med avancerade bedömningar, vårdplanering, stöd till egenvård och uppföljning av patienter samt förskrivning av förbrukningsartiklar inom diabetesvård. I arbetet ingår även att leda och samordna vården samt hälsofrämjande insatser för patienter med diabetes.

Hur mycket tjänar en distriktssköterska?

Distriktssköterskor. Distriktssköterskor har en medianlön på 39 400 kronor, de bäst betalda har en månadslön på 43 300 kronor eller mer.

Hur mycket tjänar en distriktssjuksköterska på vårdcentral?

40 100 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Vad gör man som distriktssköterska?

Distriktssköterskan har förskrivningsrätt för ett antal läkemedel, och har rätt att förskriva, ordinera och prova ut förbrukningsartiklar och tekniska hjälpmedel för vissa grupper, till exempel för patienter med diabetes, inkontinens och stomier. Distriktssköterskan är en specialistutbildad sjuksköterska.

Vad är diabetes mellitus?

Diabetes, eller Diabetes Mellitus som är den fullständiga benämningen, är en åkomma som innebär att det finns för mycket glukos (socker) i blodet. Glukos är kroppens viktigaste bränsle och förser den med den energi som kroppen behöver för att kunna fungera på ett tillfredsställande sätt dygnet runt.

Vilka Koster har god effekt vid typ-2 diabetes?

Koster som har setts ge god effekt vid typ-2 diabetes är traditionell diabeteskost, måttlig lågkolhydratkost, ”medelhavskost” och traditionell diabeteskost med lågt GI*. Traditionell diabeteskost är baserad på svenska livsmedelsverkets kostråd som även riktar sig till hela befolkningen.

Varför är diabetes bakvänd?

Sjukdomen diabetes (oavsett om typ 1 eller 2) innebär att man lätt får för mycket socker i blodet. Det är enkelt att kontrollera och enkelt att påverka med livsstilsval. Problemet är att de råd man ännu ofta ger i sjukvården är bakvända.

Share this post