Frågor

Vad hander efter Presumtionshyra?

Vad händer efter Presumtionshyra?

Presumtionshyra. Det är detta system som används för att hyresvärdar ska få täckning för de investeringskostnader det innebär att bygga nya lägenheter. Presumtionshyror kan ofta bli betydlig högre än för befintliga, jämförbara lägenheter och de räknas som undantag.

Vilken effekt skulle det få i samhället och för dig om bruksvärdesprincipen för hyresrätter tas bort Ta med både fördelar och nackdelar?

Bruksvärdesprincipen hotar hyresrättens framtida existens! En avreglerad marknad leder till nyproduktion, nya jobb, effektiv samhällsekonomi och minskad segregation.

Hur fungerar Presumtionshyra?

Sedan år 2006 är det möjligt att träffa förhandlingsöverenskommelser om så kallad presumtionshyra i nybyggda hus. Det innebär att en hyra ska presumeras, antas, vara skälig om vissa kriterier uppfylls – utan att någon bruksvärdesjämförelse behöver göras.

Hur länge gäller Presumtionshyra?

Förhandlingsöverenskommelsen ska omfatta alla bostadslägenheter i huset och att överenskommelsen träffas innan det har ingåtts hyresavtal för någon av lägenheterna. Presumtionen gäller under 15 år därefter skall hyran bestämmas enligt de vanliga bruksvärdesreglerna.

Hur fungerar marknadshyror?

Det innebär att hyresvärden ensidigt bestämmer hur mycket du ska betala i hyra, helt utan förhandling. I dag förhandlas hyran mellan parterna på hyresmarknaden, istället för att marknaden eller politikerna bestämmer över hyresnivåerna.

Hur fungerar hyressättning i Sverige?

I Sverige bestäms nästan alla bostadshyror genom årliga förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen. Däremellan arbetar de lokala parterna för en systematisk hyressättning, för att den på bästa sätt ska spegla hyresgästernas värderingar.

Hur går hyressättning till?

Hyressättningen sker normalt via ombud där hyresvärden ofta företräds av Fastighetsägarna och hyresgästerna av Hyresgästföreningen. Hyressättning kan också ske genom en direkt överenskommelse mellan hyresgäst och hyresvärd – så kallade direktförhandling.

Share this post