Frågor

Vad hander om man begar avtalsbrott?

Vad händer om man begår avtalsbrott?

En typ av påföljd som går att göra gällande om en part begår ett avtalsbrott är skadestånd. Syftet med skadeståndet är det positiva kontraktsintresset. Med det menas att den part som drabbats av avtalsbrottet ska hamna i samma ekonomiska situation som denne hade varit i om motparten hade handlat enligt avtalet.

Vilka påföljder kan säljare och köpare få vid kontraktsbrott?

För ett köpeavtal är exempelvis felaktig vara ett kontraktsbrott, dvs det behöver inte vara uppsåtligen. Ett kontraktsbrott är inte ett brott ur straffrättsligt perspektiv, och kan därmed inte leda till straff, men däremot civilrättsliga sanktioner som exempelvis skadestånd, prisavdrag eller avtalets hävning.

Hur gör man för att bli utköpt?

För att ett utköp ska kunna genomföras krävs att arbetsgivaren och den anställde är överens om villkoren för uppgörelsen. Både förtroendevalda och personalansvariga som Publikt har talat med anser att utköp ibland är nödvändiga – och också kan bli en bra lösning.

Hur anmäler man avtalsbrott?

Kan man stämma någon för ett avtalsbrott? Om du kan stämma en privatperson, företag, organisation eller det allmänna för ett avtalsbrott i domstol beror helt på situationen. Den första åtgärden du bör företa dig som avtalspart är att skriftligen uppmärksamma om avtalsbrottet.

Kan man vägra att bli utköpt?

Det finns möjlighet att vägra bli utköpt ur samägd egendom, då det inte finns något i samäganderättslagen som ger en delägare rätt att tvinga övriga att bli utköpta. Vad en delägare däremot kan göra är ansöka hos tingsrätt att egendomen säljs på offentlig auktion (6 § samäganderättslagen).

Kan man polisanmäla avtalsbrott?

Avtalet kan hävas, man kan kräva att prestationer fullgörs, prisavdrag och skadestånd. Det finns dock inga straffrättsliga påföljder för avtalsbrott så som fängelse. Utan det blir skadestånd som bli aktuellt, vilket redan har dömts ut i ditt fall. Du kan dock göra en polisanmälan för bedrägeri.

Share this post