Innehållsförteckning
Vad händer om man inte godkänner bouppteckningen?
Om någon arvtagare nekar att skriva under denna kan man begära att en skiftesman utses. Denna medlar mellan parterna i den mån det går. Om en arvtagare ändå inte vill gå med på skiftet kan skiftesmannen besluta om ett tvångsskifte. Det innebär att skiftesmannen beslutar hur egendomen ska delas upp.
Hur får man reda på om en person har dött?
Om du misstänker att en person du känner har avlidit kan du kontakta Skatteverket. Information ur dödsfallsregistret är en offentlig handling, och vem som helst kan beställa ett så kallat dödsfallsintyg för en avliden person.
Vad händer när bouppteckningen är klar?
När bouppteckningen registrerats hos Skatteverket och eventuell bodelning är klar kan ni genomföra arvskiftet. Det innebär att dödsbodelägarna fördelar egendomen mellan sig. När alla tillgångar har skiftats mellan arvingarna upphör dödsboet.
Måste man godkänna bouppteckning?
Om du är bouppgivare, dvs. den som vårdar egendomen nu eller som känner till egendomen bäst, ska du tillsammans med förrättningsmännen skriva under bouppteckningen. Detta sker då i samband med förrättningen. Annars ska du inte skriva under eller godkänna bouppteckningen.
Vilka problem kan uppstå vid bouppteckning?
De 7 vanligaste missarna vid bouppteckning
- Felaktig fastighetsbeteckning.
- Sammanblandning av dödsbodelägare och efterarvinge.
- Förrättningsmän saknas.
- God man för arvinge saknas.
- Förrättningsdag saknas.
- Bilagor saknas eller har behandlats felaktigt.
- Kallelser eller uppgifter om närvaro saknas.
Kan man söka på avlidna personer?
Sök i Dödregister – Riksarkivet – Sök i arkiven. Ange samtliga eller något av personens förnamn. Fullständigt namn ger en mer exakt sökning. Tänk på att olika typer av stavning kan förekomma, ex Pär, Pehr.
Vad händer efter att bouppteckningen är registrerad?
När skatteverket registrerat bouppteckningen fungerar den som en legitimationshandling för dödsboet och kan användas för att avsluta konton eller ändra lagfart. Bouppteckningen ligger även till grund för bodelning och arvskifte.