Frågor

Vad har tornedalingar for rattigheter?

Vad har tornedalingar för rättigheter?

De nationella minoriteterna i Sverige är tornedalingar, sverigefinnar, samer, judar och romer. Skyddet innebär bland annat att diskriminering av minoriteterna ska motverkas, att de ska få större inflytande samt att bevarandet av minoritetsspråken ska främjas.

Vad har minoritetsspråken gemensamt?

Gemensamt för de nationella minoritetsspråken är att de har talats under mycket lång tid i Sverige, men för flera av dem minskar numera antalet talare i snabb takt. Därför behöver samhället på olika sätt uppmuntra och göra det enklare för dem som talar språken att föra kunskaperna vidare till nästa generation.

Varför ska man skydda minoritetsspråken?

Eftersom de nationella minoriteternas språk och kultur är en del av den svenska kulturen och kulturarvet är det viktigt att språken lever kvar. Varje människas språk speglar en kultur och ett unikt sätt att tolka och förhålla sig till världen. Språk är i många fall en viktig del av människors identitet.

Vad har minoritetsspråk för rättigheter?

Lagen säger att de nationella minoritetsspråken ska skyddas och främjas. Den som tillhör en nationell minoritet ska ha rätt att lära sig, utveckla och använda sitt minoritetsspråk. Myndigheterna ska lyssna på de nationella minoriteterna och ta hänsyn till deras behov.

Vad talar tornedalingar för språk?

År 1999 fick tornedalsfinskan status som ett eget språk i Sverige med det officiella namnet meänkieli. Det finns olika uppgifter om hur många som idag talar meänkieli. Enligt Svenska Tornedalingars Riksförbund, STR-T, handlar det om uppskattningsvis 70 000 personer som talar eller förstår meänkieli helt eller delvis.

Vilken betydelse har minoritetsspråken för individens identitet?

Det egna språket är viktigt för judiska, romska, samiska, sverigefinska och tornedalska ungdomars identitet. Samtidigt saknas högskoleutbildningar i flera av de nationella minoritetsspråken. Det visar två nya studier från UHR.

Hur minoriteterna har kränkts historiskt eller idag i Sverige?

Det finns en mörk historia med bland annat rasbiologisk forskning, tvångsassimilering, tvångsförflyttningar, tvångssteriliseringar och barn som togs ifrån sina föräldrar när de började skolan och fick inte längre prata på sitt eget språk.

Är det viktigt att bevara minoritetsspråk?

Minoritetsspråken viktiga för identiteten – men högskoleutbildningar saknas. Det egna språket är viktigt för judiska, romska, samiska, sverigefinska och tornedalska ungdomars identitet. Samtidigt saknas högskoleutbildningar i flera av de nationella minoritetsspråken. Det visar två nya studier från UHR.

Vilka speciella rättigheter har en Minoritetsspråkstalare i samhället?

Personer som talar något av våra fem nationella minoritetsspråk har särskilda rättigheter till sina språk. Minoritetsspråkstalare ska till exempel kunna använda sitt modersmål i kontakt med myndigheter. De nationella minoritetsspråken i Sverige är finska, samiska, meänkieli, romska (romani chib) och jiddisch.

Share this post