Vad innebär en läkemedelsgenomgång?
Läkemedelsgenomgångar är en metod för kartläggning av en patients samtliga ordinerade och använda läkemedel i syfte att säkerställa en korrekt och aktuell läkemedelslista.
När får man biverkningar av medicin?
Ett läkemedel har en önskad effekt på en sjukdom eller något besvär, men med den följer även oönskade effekter, så kallade biverkningar. Till exempel om du tar antibiotika mot en infektion påverkas inte bara de bakterier som orsakar infektionen, utan även de nyttiga bakterier som finns i tarmen och du kan då få diarré.
När och hur ska en läkemedelsgenomgång utföras?
En enkel läkemedelsgenomgång ska dessutom erbjudas minst en gång per år till patienter som är 75 år eller äldre, som är ordinerade minst fem läkemedel, och som antingen är under pågående hemsjukvård eller boende i en sådan boendeform eller bostad som omfattas av 18 § hälso- och sjukvårdslagen (11 kap.
När och varför gör man en läkemedelsgenomgång?
Enkel läkemedelsgenomgång
- Patienter som har eller misstänks ha läkemedelsrelaterade problem.
- Vid inskrivning i slutenvård.
- Vid läkarbesök i öppenvård om patienten är 75 år eller äldre och är förskriven minst fem läkemedel.
- Vid påbörjad hemsjukvård eller inflyttning till särskilt boende.
Är biverkningar?
Vanligast är lokala biverkningar runt området där du har fått sprutan, som till exempel ömhet, svullnad och rodnad. Du kan även få muskelvärk, feber, huvudvärk och allmän sjukdomskänsla. Dessa är naturliga reaktioner från kroppens immunförsvar.
Vad betyder det att det föreligger indikation för ett läkemedel?
Indikation i medicinska sammanhang är det symptom, sjukdomstillstånd eller liknande, vid vilket en specifik behandling används. Indikationen smärta gäller alltså för ett smärtlindrande läkemedel, indikationen förhöjt blodtryck gäller för ett blodtryckssänkande läkemedel.