Innehållsförteckning [hide]
Vad innebär lagen som trädde i kraft år 2010?
Den nya lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724) trädde i kraft den 1 januari 2010. Lagen garanterar Sveriges nationella minoriteter ett grundskydd samt särskilda rättigheter för den som bor i ett förvaltningsområde för samiska, meänkieli eller finska.
Vilket språk kan bli ett erkänt minoritetsspråk?
De nationella minoritetsspråken Sedan år 2000 är samiska, meänkieli, finska, romani chib och jiddisch erkända som nationella minoritetsspråk. Den som tillhör en nationell minoritet har rätt att utöva sin kultur och använda sitt språk.
Vad kan de som tillhör ett erkänt minoritetsspråk kräva av staten?
Du kan begära att få förskola, viss annan pedagogisk verksamhet och äldreomsorg helt eller till väsentlig del på finska, meänkieli eller samiska. Bor du i någon av kommunerna Arjeplog, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kiruna, Pajala eller Övertorneå har du rätt att använda minoritetsspråket i kontakter med domstol.
Hur länge har minoriteten funnits i Sverige?
Judar har bott i landet sedan 1600-talet, och romer åtminstone sedan 1500-talet. Samerna är ett urfolk och har levt i det som nu är Sverige sedan urminnes tider. Tornedalingar och finsktalande personer har funnits här sedan långt före den svenska statsbildningen.
Vad är fördelar med minoritetsspråk?
Men för minoriteterna själva är minoritetsspråken oerhört viktiga. Man har en del av sin identitet i sitt språk och risken är att dessa minoritetsspråk försvinner om man inte tar hand om dom. Det gör också att vi som land följer EU:s direktiv och värnar om dessa sårbara språk.
Vilka rättigheter har jiddisch?
Du ska kunna få åtminstone en del av omvårdnaden inom äldreomsorgen på finska, jiddisch, meänkieli, romani chib eller samiska, om kommunen har tillgång till personal med sådana språkkunskaper. Kommuner och myndigheter är skyldiga att informera dig som tillhör en nationell minoritet om dina rättigheter.
Vilket språk bör bli Sveriges nästa minoritetsspråk?
Enligt Europarådets Minoritetsspråkskonvention, valdes minoritetsspråken finska, meänkieli, samiska, romani och jiddisch till att bli officiellt erkända i Sverige på grund av att dessa språk ”av hävd” har talats i landet.
Vad krävs för att ett språk ska bli ett minoritetsspråk i Sverige?
Två villkor måste uppfyllas för att språket ska få ställning som nationellt minoritetsspråk. Det ska vara ett språk och inte en dialekt. Det ska ha talats kontinuerligt i Sverige i minst tre generationer eller ungefär hundra år. Det är inte alltid så lätt att avgöra om ett språk svarar mot dessa kriterier.
Hur har barn med ett minoritetsspråk behandlats i skolan förr i tiden?
Men förr i tiden behandlade svenska staten de nationella minoriteterna på ett hemskt vis. De har till exempel tvingats flytta, inte fått tala sitt språk eller i värsta fall tvingats att lämna ifrån sig sina barn. Än i dag fortsätter orättvisorna för många nationella minoriteter.