Innehållsförteckning
Vad innebär Lägesändring?
Lägesändringar och positionering Lägesändringar görs för att minska tiden och omfattningen av trycket över känsliga områden på kroppen och för att bidra till komfort, hygien, integritet, och funktionsförmåga. Rörelse och aktivitet är kroppens försvar mot trycksår och andra sänglägeskomplikationer.
Hur ofta Lägesändring?
Lägesändring= Små cm justeringar ofta. Både sittande och liggande patienter. Grundregel – varannan timma, men alltid individuell bedömning.
Vilka bedömningsinstrument kan användas vid bedömning av risk för trycksår?
Trycksår är vanligt bland patienter med nedsatt rörlighet, även om trycksår i de flesta fall är möjliga att förhindra om preventiva åtgärder sätts in i tid. För att upptäcka patienter med förhöjd risk för trycksår används ofta standardiserade riskbedömningsinstrument, ett av dessa instrument är Nortonskalan.
Vad ska man observera vad gäller huden?
En viktig del av vården är att du håller koll på hur din hud mår, så att du snabbt kan reagera på eventuella förändringar som sker i din hud….Fäst uppmärksamhet vid dessa saker:
- hudens elasticitet, fuktighet eller torrhet.
- eventuella färgförändringar, sårbildningar och blåsor.
- hetta, svullnader eller förhårdnader i huden.
Vad kan man göra för att förebygga trycksår?
Risken för trycksår minskar om du undviker att ligga eller sitta länge i samma ställning. Du måste få hjälp att byta ställning eller vända dig i sängen om du inte själv kan röra dig. Specialmadrasser kan vara till stor hjälp. Hälarna och skinkorna kan behöva avlastas från tryck med särskilda skydd.
Vad menas med profylax?
Profylax (från grekiskans pro- och phýlaxis, att vakta eller skydda, i svensk skrift sedan 1832) är substantivformen av det mer vanligt förekommande profylaktisk, är i medicinskt språkbruk en mängd olika typer av förebyggande åtgärder mot tillstånd som kräver medicinsk vård.
Hur arbetar du på ett förebyggande sätt för att förhindra att Lennart får dessa komplikationer?
- avlasta och fördela trycket.
- inspektera och sköta om patientens hud.
- uppmuntra och stödja aktivitet.
- se till att patienten ändrar läge regelbundet.
- bidra till en god nutrition.
- göra genomtänkta val av kroppsställningar och underlag.