Frågor

Vad innebar malstyrda processer i forskolan?

Vad innebär målstyrda processer i förskolan?

Målstyrning. Undervisning är målstyrda processer som kan bedrivas på många olika sätt. Det kan handla om aktiviteter som är planerade och där förskollärare riktar barnens intresse mot något, men också aktiviteter som uppstår i stunden, utifrån det barnen riktar sitt intresse mot.

Vad är barns utveckling och lärande?

Undervisning i förskolan innebär att stimulera och utmana barnen med läroplanens mål som utgångspunkt och riktning och syftar till utveckling och lärande hos barnen. Undervisningen ska utgå från ett innehåll som är planerat eller som uppstår spontant, eftersom barns utveckling och lärande sker hela tiden.

Vad är viktigt för lärande och utveckling?

Samtidigt finns det forskning som visar att utvecklingen av andra kunskaper och förmågor hos barn kan ha stor betydelse för hur individer lyckas inom utbildning och arbetsliv. Det gäller förmågor som exempelvis kreativitet, motivation, samarbetsförmåga, noggrannhet och ansvarstagande.

Vad är viktigt för barns utveckling?

Vid bedömning av barnets mognad är det viktigt att uppmärksamma fysiska, motoriska, kognitiva och socioemotionella aspekter. Dessa följs ofta åt men inte alltid. Ett barn kan till exempel vara motoriskt välutvecklat men socialt verka märkbart yngre än sina jämnåriga.

Vad är inte undervisning i förskolan?

Där uttryckte både förskolechefer och förskollärare över lag osäkerhet och en negativ inställning till undervisning i förskolan. Förskollärare ansåg sig inte bedriva undervisning i likhet med lärare i skolan. Begreppet undervisning associerades bland annat till orden ”laddat”, ”överkurs” och ”främmande”.

Vilka didaktiska strategier kan läraren använda sig av för att skapa förutsättningar för barns lärande?

– Att göra barn uppmärksamma på det som du vill att de ska urskilja och uppmärk- samma, genom att sätta ord på det. – Att lyssna in och ta tillvara på barnens erfarenheter och göra andra barn uppmärk- samma på att de kan bidra till varandras lärande.

Vad är lärande och utveckling?

Barnen lär sig genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande men också genom att iaktta, samtala och reflektera. Barnens lärande kan bli mångsidigt och sammanhängande om arbetssätten varierar och miljön är utmanande och stimulerande samt lockar till lek och aktivitet.

Hur stödjer förskolan barns utveckling och lärande?

Variation: Personalen i förskolan utgår från att barn är olika och gör olika saker för att nå ett mål. Detta görs genom att ha en omfattande och rik repertoar av form och innehåll i lärandeprocessen. Personalen ger barnet möjlighet att utveckla sin förmåga att lära såväl självständigt som tillsammans med andra.

Share this post