Vad innebär negativt elpris?
Negativt pris innebär att producenter får betala för den el som de producerar och konsumenterna får betalt för att ta emot den, samma princip som negativ ränta.
Varför uppstår negativa elpriser?
En förutsättning för att elpriserna ska bli lägre än noll är att vissa elproducenter i sin budgivning till elbörsen frivilligt erbjuder sig att betala användarna för att de ska ta emot elen. Förklaringen är att dessa producenter kan ha intäkter från annat håll, som exempelvis elcertifikat.
Vilka för och nackdelar finns med negativa elpriser?
Negativa elpriser kan låta väldigt attraktivt för elkunderna, men det är tyvärr mer ett tecken på att systemet är i allt kraftigare obalans. Elsystemet är ett av de mest komplicerade system vi har och att marginalerna i systemet har krympt och fortsätter att krympa är varningssignaler vi bör ta på stort allvar.
Hur blir elpriset i framtiden?
Prognos av elpriset under 2022 Terminspriserna ger indikationen att elpriset kommer vara cirka 100 öre/kWh under april – juni och att elpriset kommer gå ner till cirka 71 öre/kWh under juli – september. 2022 Q2: 100 öre/kWh. 2022 Q4: 91 öre/kWh.
Vem tjänar på elpriset?
Undersökningen besvarades av 1500 svenska elkonsumenter och en av frågorna löd: “Vem tror du tjänar mest på höga elpriser?”. Man kunde uppge upp till två svar och i riket angav 43 procent att de trodde att det är elhandelsföretagen som tjänade mest. I Sydsverige var den siffran 48 procent och Stockholm 41 procent.
Vem tjänar pengar på det höga elpriset?
De som tjänar minst på de höga priserna är vindkraftverken som ofta ligger i norra Sverige, där priset är lägre. De tenderar dessutom att ha mindre produktion de timmar som priset är som högst. Som mest har en kraftverksägare i södra Sverige fått över 450 öre per kWh. Men priset varierar extremt mycket.
Vem tjänar på höga elpriser?
De svenska elproducenterna tjänar storkovan utan att lyfta ett finger när dyrare olja, kol och naturgas får elpriset att skjuta i höjden. Största vinnare är svenska staten, finska staten, norska staten – och Skellefteå kommun.