Frågor

Vad kallas de fasta resterna vid oltillverkning?

Vad kallas de fasta resterna vid öltillverkning?

Vörten behandlas vidare till öl. De fasta resterna kallas drav. Den har relativt hög proteinhalt och blir ett utmärkt djurfoder (kraftfoder).

Vad är flytande vört?

Vörtextrakt, även kallat flytande vört eller bakvört, gör vörtbröden extra goda och bidrar till brödets karakteristiska smak och färg. Innehåller 325 gram extrakt av mältat och mäskat KORN. 75 gram används till ca fyra små eller två stora bröd. Det innebär att en flaska räcker till ca 16 små eller 8 stora bröd.

Varför vörtbröd till jul?

Vört (av lågtyska wört eller fornnordiska virtr, besläktat med ört), råvara vid ölbryggning: den är en vattenlösning av, mer eller mindre, omvandlade maltbeståndsdelar som erhålls vid filtrering av mäsken. Vört kan användas till vörtbröd.

När äter man vörtbröd?

Vörtbröd äts traditionellt under julen, och är ofta kryddat med kryddnejlika, kanel, ingefära, kardemumma och russin.

Vad innehåller drav?

Mikrobryggerier har också poppat upp som svampar ur jorden, inte minst här i Göteborg. I takt med att allt mer öl bryggs ökar också möjligheterna att ta tillvara dravet, den restprodukt som består av fasta delar av det mältade kornet.

Hur gör man flytande vört?

Pensla med kaffe med smör! Om du inte får tag på flytande vört så kan du koka ner 4 dl porter blandat med 1 dl julmust tills 1 dl totalt återstår. Russin kan läggas till för den som önskar!

Varifrån kommer vörtbröd?

Vörtbröd har vi ätit i Sverige, och i vissa delar av Finland, sedan 1600-talet. Vört, pomerans, anis, kryddnejlika, ingefära och fänkål ger brödet sin speciella smakkaraktär. Kardemumma och kanel kan också ingå i receptet. I södra Sverige smaksätts vörtbrödet även med russin.

Varifrån kommer ordet vörtbröd?

Men om du bor i södra Sverige vill du nog ha russin i vörten. Om det är sant eller inte förtäljer inte källorna. Att gammalt vörtbröd passar bäst att doppa i grytan, det är dock oomtvistligt. Själva ordet vört är släkt med ört, och härstammar från det fornnordiska virtr och lågtyska wört.

Share this post