Innehållsförteckning
Vad kallas en flock kor?
Skällko kallas den ko, som bär skälla när flocken är på naturbete. När kor förr släpptes på bete i skogen, behövde man veta var korna höll hus. Man tog då en koskälla och fäste den med en läderrem eller en tralj om halsen på flockledaren. Gårdarna hade olika klang i skällorna så att man kunde särskilja flockarna.
Varför har kor skälla?
Koskälla är en klocka med stark klang som hängs runt en kos hals i trakter där djuren släpps på vidsträckta beten för att göra det lättare att hitta dem igen. Även sammanhållningen inom hjorden underlättas eftersom de övriga djuren vanligen följer den som bär skällan, skällkon, och som fungerar som ledare för hjorden.
Varför Kobjällra?
Kobjällra användes förr av bönder för att de enkelt skulle kunna ha koll på vart korna befann sig någonstans. Det här föremålet ger ett lantligt och almoge intryck som passar perfekt inför det klassiska midsommarfirandet eller julpyntet.
Har Kor en ledare?
Körledare är en person som dirigerar/leder en kör. Funktionen kallas ibland kördirigent eller kormästare. Körledaren kan vara utbildad dirigent, kyrkomusiker, körpedagog, musiklärare, sångpedagog eller självlärd.
Hur är kor?
En ko är en idisslare som använder alla sina fyra magar för att få ut näringen ur gräset. Magarna heter nätmagen, våmmen, bladmagen och löpmagen. Den största magen är våmmen, den rymmer hela 200 liter. En mjölkko kan gå i trappor!
Hur fungerar en komage?
Först tuggar kon gräset slarvigt och sväljer ner det i första magen, våmmen. En del grova strån åker upp i munnen och tuggas en gång till. Det kallas att idissla. När kon sväljer igen går maten vidare genom nätmagen som pumpar över födan till bladmagen.
Är kor idisslare?
Kon börjar tugga, idissla, för att så småningom svälja en andra gång, till bladmagen där gräset blandas med vatten. Slutligen hamnar födan i löpmagen, den ”vanliga” magsäcken. Det kan ta upp till fyra dagar innan kon har bearbetat färdigt gräset. Kon idisslar 10-12 timmar per dygn och då vill hon helst ligga ner.