Innehållsförteckning
Vad kan du använda som förlängda armen när du ska rädda någon ange minst 3 saker?
- Tänk alltid på din egen säkerhet innan du ingriper.
- Påkalla omgivningens uppmärksamhet genom att ropa ”HJÄLP!”
- Larma 112!
- Se dig om efter något som flyter (livboj) eller något annat som du kan använda som förlängd arm; lina, gren, klädesplagg eller liknande. (
Hur ska du agera om du upptäcker någon som har gått igenom isen Om du själv befinner på land?
Om en vän går genom isen
- Räddningslina och förlängda armen. På platsen din vän gick igenom isen vet vi att isen är svag, håll därför avstånd.
- Ring 112. Om någon går genom isen, ring 112.
- Påkalla uppmärksamhet. Att påkalla uppmärksamhet från andra i närheten är viktigt.
- Behåll lugnet.
Vad ska du göra om du behöver extra kraft för att få upp någon ur vattnet?
Börja med att kasta i livbojen, så nära den nödställde som möjligt men utan risk att träffa denna. Dyk eller hoppa i efter livbojen beroende på om du känner till vattnet sedan tidigare eller ej. Simma till livbojen och fortsätt simma med den fram till den nödställde.
Varför är det viktigt att larma fort?
Det är viktigt att larma så tidigt som möjligt så hjälpen kommer snabbt. Om man inte klarar att dra upp den nödställde och blir sen med att larma får den nödställde ligga lång tid i det kalla vattnet. Då är det inte säkert att perso nen orkar hålla sig uppe.
Vad kan man använda som den förlängda armen?
Vid livräddning i vattnet, använd alltid ”förlängda armen”: Förlängda armen är något mellan dig och den nödställde som förhindrar att du blir neddragen under ytan av den du ska rädda. Det kan vara en livboj, trädgren, jacka eller leksak som finns i närheten.
Hur vet man om det är kärnis?
Den första isen som bildas är vanligen så kallad kärnis, som är genomskinlig och hård. Kärnisen växer till nedåt och bildar sammanfogade pelarformade kristaller och är den typ av is som i allmänhet har störst bärighet. När snö faller och lägger sig på isen, trycks isen ner av snöns vikt.
Vad har man en Ispik till?
Ispik och isdubbar –Ispiken är ditt känselspröt för isbedömning. Med övning kan du med några slag bedöma isens kvalitet och tjocklek. Du kan också använda den till stakning och balanshjälp i motvind och på svåråkt is. Isdubbarna ska sitta högt upp under hakan så du når dem lätt om du hamnar i vattnet.
Vad gör du när du dragit upp en person ur vattnet?
Du ska ropa på hjälp och ringa 112 om någon håller på att drunkna. Försök sedan att få upp personen ur vattnet. Gör hjärt-lungräddning medan du väntar på ambulansen om personen inte andas. Vid drunkning gör du hjärt-lungräddning som vanligt.