Innehållsförteckning
Vad kan man inte söka patent på?
Enbart följande anses inte vara uppfinningar:
- en upptäckt, vetenskaplig teori eller matematisk metod.
- en konstnärlig skapelse.
- en plan, regel eller metod för intellektuell verksamhet, för spel eller för affärsverksamhet.
- ett datorprogram eller ett framläggande av information.
Var gäller patent?
Patent är en ensamrätt för innehavaren att på olika sätt utnyttja en uppfinning. Ett svenskt patent gäller bara i Sverige och du måste själv ansöka om att få patent även i andra länder. Är uppfinningen främst avsedd för den svenska marknaden kan det räcka med ett svenskt patent.
Vilka rekvisit måste vara uppfyllda för att patent ska kunna meddelas en uppfinning?
För att din uppfinning ska gå att patentera måste den uppfylla vissa villkor. Uppfinningen ska vara ny, ha uppfinningshöjd, och den ska vara industriellt tillämpbar, vilket betyder att den ska lösa ett problem med hjälp av teknik.
Hur kan man bekräfta sin uppfinning som ett patent?
Hur beviljas patent?
- att ansökan omfattar alla nödvändiga handlingar (ansökningsblankett, sammandrag, beskrivning, patentkrav, ritning eller ritningar)
- att ansökningsavgiften betalts.
- om uppfinningen kan patenteras, det vill säga om den är ny, har uppfinningshöjd och kan tillgodogöras industriellt.
Hur söker man patentskydd?
Att söka patent för Sverige Det är till PRV du vänder dig med en nationell svensk patentansökan. Vi är också en internationell myndighet, så om du vill gå vidare i andra länder kan du fortfarande använda dig av oss.
Vad menas med industriellt tillämpbar?
Vad är ett patentskydd?
Patentlagen. Patentlagen innehåller bland annat allmänna bestämmelser och grundläggande krav för patentering av uppfinningar. Riksdagen fattar beslut om att utfärda, upphäva och ändra nationella lagar.
Vad innebär ett patentskydd?
Patent är en ensamrätt på grund av vilken du kan förbjuda andra att yrkesmässigt utnyttja din uppfinning. Yrkesmässigt utnyttjande av en uppfinning avses till exempel yrkesmässig tillverkning, försäljning, användning och import av en produkt.