Vad kan man testamentera bort och till vem?
Man kan testamentera bort speciella föremål eller en viss summa pengar, vilket kallas för legat. Man kan även testamentera bort hela kvarlåtenskapen eller en viss andel, vilket benämns universellt förordnande. Det finns dock ett par begränsningar när det gäller vad man kan testamentera bort och till vem.
Hur ska testamentet förvaras?
Det finns inga tvingande krav på hur förvaring av ett testamente ska gå till. Eftersom ett testamente bara är giltigt i original är det dock mycket viktigt att det förvaras på säkert sätt. Väljer man att ha testamentet hemma är det klokt att lägga det i ett kassaskåp eller annan brandsäker anordning som ingen obehörig har tillgång till.
Kan man förvara testamentet hemma?
Väljer man att ha testamentet hemma är det klokt att lägga det i ett kassaskåp eller annan brandsäker anordning som ingen obehörig har tillgång till. Ett ännu säkrare alternativ är att förvara testamentet i ett bankfack, som de anhöriga informeras om efter den avlidnes bortgång.
Kan ett testamente vara gällande?
Ett testamente måste uppfylla vissa formkrav för att vara gällande. Ett av de krav som gäller för testamente är att det måste vara bevittnat av minst två vittnen. Är ett testamente inte bevittnat är det enligt huvudregeln inte gällande.
Vad är bevittning av testamente?
Bevittning av testamente – Vittnesmening Enligt lagtexten ska vittnena bestyrka testamentet genom att underteckna det med sina namn. I praktiken innehåller ett testamente oftast en s k ”vittnesmening” med innebörd att testamentsvittnet förklarar att testamentet upprättats på sätt som anges i ärvdabalken.
Hur sker ändring av testamente?
Ändring av testamente sker enligt samma förfarande som inrättande av sådant. Det är alltid det senast skrivna testamentet som gäller, enligt lagen. Testamentstagaren kan vara fysisk eller juridisk person (exempelvis ett aktiebolag, staten, en kommun eller en stiftelse).
Hur utvecklades testamenten i Sverige?
Testamenten i Sverige Genom de medeltida landskapslagarna infördes i Sverige en begränsad testationsfrihet som sedan kom att utvecklas under stormaktstiden, främst genom 1686 års testamentsstadga.
Vad är testamente för dödsfall och arv?
Dödsfall och arv. Testamente; Dödsfall och arv. Lyssna. Testamente. Den som har fyllt 18 år har rätt att själv bestämma vad som ska hända med sina ägodelar efter döden. I ett testamente kan det stå vem som ska ta hand om förvaltningen av dödsboet och ordna så att det som står i testamentet genomförs.