Innehållsförteckning
Vad kan påverka en människas moraliska val?
Undersökningens resultat visar att både individuella och organisatoriska faktorer har samband med anställdas etiska förhållningssätt. Tydligast samband kan ses mellan individuella faktorer och ett utilitaristiskt förhållningssätt, samt mellan organisatoriska faktorer och ett egoistiskt förhållningssätt.
Vad påverkar vår moral?
Orden etik och moral betyder egentligen samma sak, men en vanlig uppfattning är att moral handlar om våra konkreta handlingar och åsikter i frågor om gott och ont, rätt och fel, t. ex. åsikten att det är omoraliskt att vara otrogen mot sin partner. Etik handlar om våra argument för vår moral, t.
Hur kan vi applicera teorier om etik på organisationer?
Etiska teorier i praktiken När etiker diskuterar och försöker visa hur olika etiska teorier fungerar använder de ofta påhittade och ganska extrema moraliska situationer där det uppstår en konflikt eller ett dilemma för att det är oklart vilken handling som är rätt.
Hur ska en pliktetiker resonera?
Pliktetik eller regeletik innebär att vissa handlingar, till exempel lögn, dödande, tortyr, har inneboende egenskaper som gör att de alltid bör vara förbjudna. Alltså oavsett den handlandes avsikter eller konsekvenserna av handlingen. Immanuel Kant (1724-1804) var en förespråkare av detta synsätt.
Hur utvecklar en människa sin moral?
Vår förmåga till moral har vi, liksom alla andra förmågor, fått genom evolutionen. Större delen av människors och förmänniskors tid på jorden har de levt i små kommuniteter på kanske hundra individer eller något fler.
Hur ser en pliktetiker på abort?
Pliktetiker är emot abort för att man anser detta vara ett mord. Religiösa pliktetiker kan exempelvis hänvisa till bibel eller koranen. Abort är en fråga som av naturliga skäl inte direkt uttalas i bibeln, eftersom det inte är först idag med den kunskap och dess ansvar som frågan om abort ställs.
Vilka faktorer påverkar vilken etik vi har?
Olika faktorer påverkar Inom allt fler områden utvecklas etiska normer som påverkar forskares och utredares arbete. Det gäller t. ex. vem man får kontakta, vad man kan fråga om och hur man får sprida resultat.
Vilka etiska ställningstaganden?
Etik (från grekiskans ethos; sed) är liktydigt med moralfilosofi, det vill säga den del av den filosofiska vetenskapen som försöker besvara frågor som ”vad är det goda”, ”vad är det rätta”, ”hur bör man bete sig”.