Frågor

Vad kan reglera en anstallning utover lagen?

Vad kan reglera en anställning utöver lagen?

För arbetstagare som avses i 1 § skall också föreskrifter i andra författningar än lagar tillämpas, även om föreskrifterna avviker från lagen (1982:80) om anställningsskydd.

Vilka lagar gäller vid anställning?

Lagar, anställning

  • Lag (1982:80) om anställningsskydd (LAS)
  • Arbetsmiljölag (1977:1160)
  • Arbetsmiljöförordning (1977:1166)
  • Arbetstidslag (1982:673)
  • Diskrimineringslagen (2008:567)
  • Lag (2002:293) om förbud mot diskriminering av deltidsarbetande arbetstagare och arbetstagare med tidsbegränsad anställning.

Var stadgas att ett anställningsavtal som huvudregel gäller tills vidare?

Huvudregeln enligt lagen om anställningsskydd (LAS) är att anställningsavtal gäller tills vidare. Det innebär i praktiken att en anställning alltid är en tillsvidareanställning om ni inte har avtalat om något annat. Om anställningen ska vara tidsbegränsad bör det framgå av ett skriftligt avtal för att det ska gälla.

Vad är lagen om anställningsskydd?

Lagen om anställningsskydd (anställningsskyddslagen eller LAS) reglerar förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare och är inte tillämplig på uppdragstagare.

Hur kan ett anställningsförhållande upphöra?

Ett anställningsförhållande kan upphöra genom uppsägning ( 7 §) eller avsked ( 18 § ). Vid uppsägning avslutas inte anställningsavtalet omedelbart, utan under en viss uppsägningstid ( 11 §) har arbetstagaren rätt till lön och andra anställningsförmåner även om denne inte längre har några arbetsuppgifter.

Vilka rättigheter och skyldigheter gäller i din anställning?

Lagar och anställningsavtal Dina anställningsvillkor – det vill säga de rättigheter och skyldigheter som gäller i din anställning – bestäms både genom den arbetsrättsliga lagstiftningen och ditt anställningsavtal. Lagarna beskriver vilka grundläggande rättigheter och skyldigheter som gäller för dig i din arbetssituation.

Share this post