Frågor

Vad kravs for att kunna utvisa en EU-medborgare?

Vad krävs för att kunna utvisa en EU-medborgare?

Om du har bott lagligt i ett annat EU-land i fem år får du automatiskt permanent uppehållsrätt där. Det innebär att du kan vistas i landet så länge du vill, du har rätt att bli behandlad som medborgare där och du har ett starkare skydd mot utvisning. Du kan ansöka om ett intyg om permanent uppehållsrätt.

Får britter jobba i Sverige?

Brittiska medborgare som bodde i Sverige före den 31 december 2020 ska ansöka om uppehållsstatus hos Migrationsverket. Ansökan stänger den 31 december 2021. Den som får denna uppehållsstatus kommer att ha i princip samma rätt att bo och arbeta i Sverige som EU-medborgare.

Kan EU-medborgare utvisas från Sverige?

En person som inte är svensk medborgare kan i vissa fall utvisas, om personen begått allvarlig eller upprepad brottslighet. Frågan prövas av domstol efter begäran från åklagare. Som framgår av bilden kan man exempelvis inte utvisas om man kommit till Sverige före 15 års ålder och vistats i landet i mer än fem år.

Vad händer med britter i Sverige efter Brexit?

Ansökningsperioden för uppehållsstatus har förlängts till 31 december 2021. Du som är brittisk medborgare eller familjemedlem till brittisk medborgare får ytterligare tre månader på dig att ansöka om uppehållsstatus. Den svenska regeringen har fattat beslut om att ansökningsperioden ska hållas öppen året ut.

Anmäl närvaro och bosättning

  • Under de första tre månaderna i det nya landet behöver du som EU-medborgare inget intyg som bekräftar att du får bo där.
  • Efter tre månader måste du i många länder registrera dig hos myndigheterna (oftast hos kommunen eller polisen) och skaffa ett registreringsintyg.
  • Se också:

Vad krävs för att bli utvisad?

Utvisning ur Sverige kan ske om den utländske medborgaren saknar pass eller uppehållstillstånd (8 kap. 7 § utlänningslagen (2005:716)), av hänsyn till allmän ordning och säkerhet (8 kap. 7 a § samma lag) eller om den utländske medborgaren döms för ett brott som kan leda till fängelse (8 kap. 8 § samma lag).

Share this post