Innehållsförteckning
Vad krävs för att nå Nollvisionen?
För att nollvisionen skall kunna uppnås krävs ett delat ansvar för trafiksäkerheten enligt följande princip: Systemutformarna har alltid det yttersta ansvaret för vägtransportsystemets utformning, skötsel och användning och har därmed tillsammans ett ansvar för hela systemets säkerhetsnivå.
Vilken myndighet samordnar arbetet kring Nollvisionen?
Polisen är en av många aktörer som arbetar med att bidra till Nollvisionen. Ansvaret för ökad trafiksäkerhet delas mellan de som utformar och de som använder transportsystemet. Nollvisionen är utgångspunkten – att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken.
Vilket år kom Nollvisionen?
Tra- fikolyckor bedöms av WHO vara den femte vanligaste dödsorsaken i världen 2030. Denna nystart är således också ett bidrag till arbe- tet för att nå de globala målen om hållbar utveckling, antagna av FN 2015. Nollvisionen för vägtrafiksäker- hetsarbetet antogs av riksdagen 19971.
Vilka jobbar för Nollvisionen?
Vägar, gator och fordon ska anpassas och utformas efter människans förutsättningar. Ansvaret för trafiksäkerheten delas mellan dem som utformar och dem som använder transportsystemet. Utformarna har det yttersta ansvaret för säkerheten. Trafikverket ansvarar för att samordna arbetet för Nollvisionen i Sverige.
Vad innebär Nollvisionen?
Riksdagen fattade 1997 beslut om nollvisionen, det vill säga visionen om ett framtida vägtransportsystem som inte hotar människors liv och hälsa. Beslutet har inneburit en radikal förändring av synsätt, ansvar och säkerhetsfilosofi. Nollvisionen sätter personskadorna i fokus men accepterar att olyckor sker.
Vilket är etappmålet för 2020?
Även internationellt har Nollvisionens tankar fått genomslag. I juni 2009 beslutade riksdagen om ett nytt etappmål för trafiksäkerheten på de svenska vägarna. Det innebär att antalet trafikdödade år 2020 inte får vara fler än 220. Etappmålet innebär en halvering av antalet dödade i trafiken från år 2007 till år 2020.
Hur många dog i trafiken 1967?
I och med högertrafikomläggningen var det också slut med den fria farten på svenska landsbygdsvägar. 1 077 personer omkom i trafiken 1967. Året därpå noterades 1 262. 1970 hade antalet dödade ökat till 1 307 samtidigt som trafikarbetet ökat till ca 37 000 miljoner fordonskm.
Vilket är Nollvisionens långsiktiga mål?
Nollvisionen är det långsiktiga målet att ingen ska dödas eller skadas allvarligt till följd av trafikolyckor i Sverige.