Innehållsförteckning
- 1 Vad krävs för skydd för Varukännetecken?
- 2 Var hittar man jordabalken och hur är den indelad?
- 3 Vilken lag reglerar fastighetsrätten?
- 4 Vad stämmer om en fastighet enligt jordabalken?
- 5 Kan jag använda annans varumärke i egen marknadsföring?
- 6 Finns det hinder för att registrera sitt varumärke?
- 7 Vad är grunden för att bedöma ett varumärkesintrång?
- 8 Vilka svenska företag har starkast varumärke?
Vad krävs för skydd för Varukännetecken?
Skydd för varukännetecken kan uppkomma genom inarbetning. Inarbetning betyder förenklat att tecknet är tillräckligt känt hos omsättningskretsen (varumärkeslagens allmänna beteckning för den kundkrets eller målgrupp som tecknet riktar sig till) så att det fungerar som just som ett varukännetecken.
Var hittar man jordabalken och hur är den indelad?
Jordabalkens regler tillhör den allmänna fastighetsrätten och rör främst rättsförhållanden mellan enskilda personer. Jordabalken är indelad i två avdelningar. Den första avdelningen (1-18 kap.) innehåller regler om fast egendom, medan den andra avdelningen (19-24 kap.)
Vad är ett Varukännetecken?
Varukännetecken är ett något vidare begrepp som dock i praktiken nästan innebär samma sak som ett varumärke. (Varukännetecken behöver dock inte kunna återges grafiskt.) Ensamrätt till varukännetecken uppkommer om de inarbetas. Det betyder att varukännetecknet har blivit tillräckligt känt i varumärkets kundgrupp.
Vad räknas som varumärkesintrång?
Varumärkesintrång. Om ett varumärke är skyddat för en vara eller tjänst så får ingen använda ett identiskt eller liknande märke för samma eller liknande varor och tjänster. Gör man det kan det innebära att man begår ett varumärkesintrång, enligt Varumärkeslagen.
Vilken lag reglerar fastighetsrätten?
Vad är Fastighetsrätt? Fastighetsrätten regleras till stor del i jordabalken. I jordabalken definieras fast egendom som jord och med jord avses territorium som tillhör Sverige.
Vad stämmer om en fastighet enligt jordabalken?
Den civilrättsliga definitionen av fastighet framgår av första kapitlet jordabalken. Där framgår att fast egendom är jord som är indelad i fastigheter och att till fastighet hör allmänna fastighetstillbehör, byggnadstillbehör och industritillbehör (1 kap. 1 § JB).
Vad kan hända om någon annan än varumärkesinnehavaren använder varumärket?
Den som handlar i strid med detta stadgande begår varumärkesintrång och innehavaren kan då förbjuda fortsatt användning av varumärket. Detta är huvudregeln och de allra flesta bruk av innehavarens varumärke omfattas av bestämmelsen.
Vad kan registreras som mönster?
Definitionen av mönster är att det är en produkts eller produktdels utseende. Utseendet bestäms av produktens detaljer eller av detaljer i produktens utsmyckning, särskilt vad gäller linjer, konturer, färger, former, ytstrukturer eller material.
Kan jag använda annans varumärke i egen marknadsföring?
Sammanfattningsvis säger huvudregeln att du inte i näringsverksamhet och marknadsföring kan använda någon annans varumärke utan innehavarens tillstånd.
Finns det hinder för att registrera sitt varumärke?
23 § Om ansökan om registrering av ett varumärke uppfyller de krav som avses i 1 § första-tredje styckena och 2 § och det inte finns något hinder mot registrering enligt 4-10 §§, ska Patent- och registreringsverket föra in varumärket i varumärkesregistret.
Vad innebär varumärkesrätten?
Varumärkesrätten skyddar rättighetsinnehavaren mot att andra använder märket för deras varor eller tjänster, dels genom piratkopiering och dels genom att det uppstår en förväxlingsrisk mellan företagen.
Vad är ett mönsterskydd?
Mönsterrätt är en skyddsform som skyddar produktens utseende. Föremål för skyddet är enbart produktens utseende, design, inte t. ex. de tekniska lösningar som den omfattar. Mönstrets utseende framgår av det totala intryck som dess linjer, konturer, färger, form, ytstruktur, material osv.
Vad är grunden för att bedöma ett varumärkesintrång?
Vad är grunden för att bedöma ett varumärkesintrång? Särskiljningsförmåga – vilket innebär en analys av ett märkes samtliga kännetecken – är grundläggande vid bedömning av varumärkesintrång.
Vilka svenska företag har starkast varumärke?
Sveriges starkaste varumärken
- Swish.
- Ikea.
- Ica.
- Volvo.
- Wasabröd.
- Yes.
- Systembolaget.
- Apoteket.