Frågor

Vad menar man med att ett inlart beteende kan utslackas?

Vad menar man med att ett inlärt beteende kan utsläckas?

Vad menar man med att ett inlärt beteende kan utsläckas? Utsläckning är när en förstärkande konsekvens som tidigare kommit efter beteendet nu uteblir och gör att beteendet efter ett tag slutar komma. Till exempel när det inte gavs någon mat till hundarna även när det ringde.

Vad är det för skillnad på klassisk betingning och instrumentell inlärning?

Till skillnad från klassisk/respondent/pavloviansk inlärning behaviorism med enkel stimulus och respons innebär den operanta/instrumentella/skinnerska inlärningen att individens framtida beteende påverkas av vilka konsekvenser beteendet tidigare har lett till.

Vilken form av inlärning studerade Ivan Pavlov Beskriv experimentet med klockan hundarna?

Pavlov var pionjär inom psykologin, kanske främst för den tidiga behaviorismen. Hundexperimenten rörde främst salivbildningen i djurens munnar när de serverades mat. Om Pavlov ringde en klocka innan de fick mat, kom hundarna att utsöndra saliv vid ljudet av klockan oavsett om de därefter fick mat eller ej.

Vad visade egentligen Albert Banduras experiment om Bobo dockorna?

Vad visade Albert Banduras experiment om Bobo-dockan? Att barnen gör som sina föräldrar. När de vuxna började slå på dockan och barnen fick se det så gjorde de samma sak, även fast ingen sagt till dem att de skulle göra det och de visar på att social inlärning fungerar.

Vad är exempel på instrumentell inlärning?

Instrumentell inlärning (även kallat operant betingning) är ett begrepp utvecklat av psykologen B.F. Skinner och är en utveckling av behaviorismen. Operant betingning innebär att beteenden kan förstärkas eller försvagas och att det sker beroende på konsekvenser av beteendet.

Vad är klassisk inlärning?

Klassisk betingning (alternativt Pavlovsk betingning eller respondent betingning) är en typ av associativ inlärning, där en organism lär sig att koppla ihop ett stimulus med ett annat. Företeelsen har särskilt utforskats i behaviorismen.

Share this post