Frågor

Vad menas med Differentialrakning?

Vad menas med Differentialräkning?

Provet analyseras vid utredning av blodbrist (anemi), infektioner och vid misstanke om andra sjukdomar i blodet. Provet ingår i en så kallas differentialräkning, vilket innebär att man analyserar de olika typerna av vita blodkroppar i blodet för att ta reda på om det finns en obalans i fördelningen mellan dessa.

Varför tar man Diff blodprov?

Om antalet vita blodceller är för högt eller lågt kan vi med en b-cell differentialräkning få information om vilka cellsystem som har rubbats.

Vilken blodkropp antas främst vara påverkad i en B Diff när hematologisk malignitet misstänks?

Patienter med varierande grad av leukocytos med omogna celler (blaster) i differentialräkning (=B-celler). Patienter med leukopeni eller mindre uttalad leukocytos i kombination med anemi och/eller lågt TPK kan ha en allvarlig hematologisk malignitet.

Vad betyder Diff prov?

B-Diff (mikroskopi) (B-Differentialräkning, mikroskopi) innebär manuell bedömning av blodets cellklas- ser i mikroskop. Analysen används vid misstanke om avvikande leukocyt-, erytrocyt- eller trombocyt- morfologi och kräver att en specifik frågeställning anges på remissen.

Vad är en plasma cell?

Plasmaceller i benmärgen Myelom utgår från en typ av vita blodkroppar som kallas plasmaceller. Plasmacellerna finns framför allt i benmärgen. Deras normala funktion är att tillverka antikroppar, immunglobuliner, mot bland annat virus och bakterier. Plasmaceller i benmärgen i blodet.

Vilka prover ingår i diff?

Avvikande leukocytantalresultat bör kompletteras med differentialräkning av B-celler. Differentialräkning kan även beställas vid ett antal diverse tillstånd exempelvis infektioner, hematologiska maligniteter, mm. Analysen kompletteras med bestämning av B-leukocyter. Cellräknare, optisk mätning.

Vad betyder all som är en hematologisk malignitet?

De hematologiska maligniteterna utgörs av akuta och kroniska leukemier, olika former av lymfom, myelom, myeloproliferativa neoplasier och myelodysplastiskt syndrom. Varje huvudgrupp har ett eget delregister inom blodcancerregistret (www.

Share this post