Innehållsförteckning
Vad menas med Kvarsittningsrätt?
Kvarsittningsrätt innebär att en av makarna eller samborna vid bodelning, antingen vid skilsmässa eller separation, kan få rätt att att bo kvar i den gemensamma bostaden.
Hur ansöker man om Kvarsittningsrätt?
Om man inte kan komma överens? Om parterna är oense om vem som skall bo kvar fram tills bodelning sker kan den som vill bo kvar ansöka hos tingsrätten om att erhålla ”kvarsittningsrätt”. Tingsrätten kallar då parterna till en förhandling där båda parterna får framföra sina skäl till att få vara den som bor kvar.
Hur länge gäller Kvarsittanderätt?
Det finns ingen laglig gräns för hur länge en make kan få bo kvar i bostaden. Men en make som vill få kvarsittanderätten till den gemensamma bostaden måste yrka/ansöka om detta hos domstolen. Om man får denna fråga beslutad måste den andra maken flytta från hemmet genast.
Vad ska det kosta att bo kvar i det gemensamma hemmet?
Syftet med ersättningen är att neutralisera de ekonomiska effekter som kvarboendet kan få. Dagens rättsläge ger således vid handen att nyttjanderättsersättning kan utgå under vissa förutsättningar, hur ersättningen ska beräknas är dock oklart.
Måste den ena maken försörja den andre?
Lagen säger att den som är gift har ansvar både för sig själv och den person han eller hon är gift med. Det gäller både att hjälpa varandra med arbete hemma och att dela på de pengar som familjen har. Om den ena maken till exempel är arbetslös måste den andra maken hjälpa till med pengar.
Kan man överklaga Kvarsittningsrätt?
Som svar på din fråga bör du fylla i att du yrkar på kvarsittningsrätt till bostaden efter bodelningen. Visserligen gäller överenskommelsen mellan dig och din make utan att domstolen fastslår det, men ur bevissynpunkt är skriftliga överenskommelser att föredra. Vi kan hjälpa dig vidare!
Var ansöker man om bodelning?
Om ni inte är överens om bodelningen kan ni ansöka till tingsrätten om att få en bodelningsförrättare. Ni kan själva föreslå vem ni vill ska bli bodelningsförrättare eller så föreslår tingsrätten en person. Ofta är det en advokat som får uppdraget.