Frågor

Vad menas med R-varde pa liggunderlag?

Vad menas med R-värde på liggunderlag?

R-värdet ger en fingervisning om hur väl ett liggunderlag isolerar mot marken; man brukar rekommendera ett R-värde högre än 4 för liggunderlag som ska användas under kallare perioder, medan R-värden under 3 passar bäst sommartid.

Kan man sova på liggunderlag?

Om du bara ska använda ditt liggunderlag någon enstaka natt, kan ett av de enklaste cellplastliggunderlagen vara fullt tillräckligt. Ska du däremot ut på vinterturer i fjällen och vill sova bekvämt i ditt tält behöver du ett mer avancerat liggunderlag, som både ger en hög sovkomfort och isolerar mot kylan.

Hur tjockt liggunderlag?

Generellt sett är ett tjockt liggunderlag bekvämare och med bättre isolerförmåga. Många är runt 3,8 – 5 cm när de är uppblåsta. Ett tjockt uppblåsbart liggunderlag som exempelvis Exped Synmat 7 är – just det – 7 cm tjockt.

Vad ska man tänka på när man köper liggunderlag?

Ett bra liggunderlag till vintern bör därför ha ett högt R-värde, mer om det längre ned. På vintern är det viktigt med god isoleringsförmåga, som anges i r-värde. Det här liggunderlaget är gjort av cellplast, det är för stort för att vara i en ryggsäck. Friluftsliv blir inte behagligt om man sover dåligt.

Måste man ha liggunderlag?

Den som vill ligga lite mjukare kan vilja ta med sig två liggunderlag. Lägg ett tunnare underst som stoppar kylan från marken och ett bekvämare uppblåsbart över. Har du tillgång till flera sovsäckar, kolla vilken temperatur som väntas under natten och välj den sovsäck som matchar vädret bäst.

Vilket liggunderlag är varmast?

Downmat 9 XP LW briljerar som mest under vinterturer till extremt kalla platser och passar dig som vill ha ett av de absolut varmaste liggunderlagen på marknaden.

Hur mycket väger ett liggunderlag?

Hur viktig är vikten? Liggunderlag av cellplast väger i regel väldigt mycket mindre än de uppblåsbara. Det finns dock undantag, Therm-a-Rest NeoAir är ett extremt lätt uppblåsbart liggunderlag som endast väger 350g.

Hur räknar jag ut u-värdet?

U-värdet x temperaturskillnaden x arean. I vårt exempel resulterar det i en förbrukning på 3,0 x 20 x 1,5 = 90W per fönster. Är det istället vinter och -10˚ utomhus blir energiförbrukningen 135 W per fönster.

Share this post