Innehållsförteckning
Vad menas med riksintag?
Fristående skolor (ofta kallas de i folkmun för Friskolor) Till friskolor är alla elever förstahandssökande, oavsett vilken svensk kommun man är folkbokförd i. Detta kallas för Riksintag.
Kan man söka gymnasium i en annan kommun?
Om man vill söka till en gymnasieskola i en annan kommun kan man göra ett så kallat frisök. Då söker man ett nationellt program på en annan ort än sin egen även om programmet finns på hemorten.
Vad krävs för att bli antagen till gymnasiet?
Det innebär att det krävs godkända betyg i sammanlagt åtta ämnen. För behörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och godkända betyg i minst nio andra ämnen. Det innebär att det krävs godkända betyg i sammanlagt tolv ämnen.
Får man välja vilken gymnasieskola man vill?
När det gäller juridisk rätt att välja gymnasieskola skriver Skolverket ”Vid ansökan till gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan har eleven rätt att själv besluta om till vilken skola eller utbildning hon eller han vill söka till.
Hur söker man gymnasium utanför Stockholm?
Vad händer om man blir avstängd från gymnasiet?
Så länge får en elev stängas av Den längsta tid en elev får stängas av är under det pågående kalenderhalvåret och ytterligare tre kalenderhalvår. En avstängd elev räknas fortfarande som elev och har alltid rätt att komma tillbaka till skolan efter avstängningen. Om eleven är under 18 år ska socialnämnden informeras.
Vilka skolor har riksintag?
Fristående gymnasieskolor har riksintag, vilket innebär att du kan söka skolan oavsett vilken kommun du bor i eller om kommunen du bor i redan har en motsvarande gymnasieutbildning. Det finns även riksgymnasium som riktar sig till elever med funktionshinder.