Innehållsförteckning
Vad påverkar åldrande?
Åldrande behöver inte innebära försämrad hälsa och livskvalitet. Faktorer som kan påverka hälsan positivt är motion, näringsrik mat och social samvaro. Men risken ökar att drabbas av olika hälsoproblem med stigande ålder. Förebyggande arbete är viktigt för att minska risken för skador hos äldre personer.
Hur ålder kan delas in?
Åldrande skiljer sig åt mellan olika individer och därför går det att dela in ålder i tre olika typer; biologisk, psykologisk och social.
Hur kan vår livsstil påverka vår andning?
Så kan man motverka problem med andningen Försök att undvika långvarigt sängläge. Undvik personer som är förkylda. Se till att du har en hälsosam vikt. Överväg vaccination mot influensa och lunginflammation.
Vad händer psykiskt när vi åldras?
Åldrandet i sig innebär en ökad risk för både fysiska och psykiska sjukdomar. Depression är det vanligaste psykiska hälsoproblemet hos äldre personer. Social gemenskap, fysisk aktivitet och bra matvanor är några faktorer som är viktiga för att förebygga psykisk ohälsa hos äldre personer.
Hur uppfattar äldre sina åldersförändringar?
Hur vi åldras beror på olika samverkande funktioner som arv, livsstil och sjukdom.
- Leder och muskler blir stelare.
- Muskelmassan minskar.
- Urinblåsans funktion påverkas.
- Synen påverkas.
- Hörseln påverkas.
- Balansförmågan påverkas av förändringar i syn, balansorganet i örat och muskelmassan.
Hur ser man i samhället på den äldre människan?
I internationella jämförelser rankas Sverige oftast som ett av de allra bästa länderna att åldras i, men svenskarnas förväntningar på ålderdomen är också stora och antalet satsade kronor per äldre individ minskar.
Vad händer med psyket när man blir äldre?
Om psykisk hälsa hos äldre personer Att bli äldre innebär både sociala och hälsomässiga förändringar. Flera faktorer som samvarierar med psykisk ohälsa tycks öka med stigande ålder, till exempel fler fysiska hälsoproblem, försämrad funktionsförmåga, förlust av närstående och försämrat socialt nätverk.