Innehållsförteckning
Vad säger lagen om Rehabiliteringsansvar?
När en arbetstagare får nedsatt arbetsförmåga på grund av skada eller sjukdom aktualiseras arbetsgivarens rehabiliteringsansvar. En sjuk arbetstagare kan på så sätt anses ha ett förstärkt anställningsskydd.
Vad räknas som hög frånvaro på jobbet?
Försäkringskassan har ett särskilt högriskskydd som arbetstagaren kan ansöka om, då hen på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning är eller förväntas vara sjuk ofta. Den gräns som Försäkringskassan satt för detta är 10 sjuktillfällen under 12 månader, eller frånvaro fler än 28 dagar i följd.
När upphör arbetsgivarens rehabiliteringsansvar?
Däremot kan sjukdomen vara saklig grund om den medför stadigvarande nedsättning av arbetsförmågan som är så väsentlig att arbetstagaren inte längre kan utföra något arbete av väsentlig betydelse. I sådant fall upphör arbetsgivarens ansvar och saklig grund föreligger.
När har ett företag fullgjort sitt rehabiliteringsansvar?
För att det ska föreligga saklig grund för uppsägning krävs det att arbetsgivaren först har fullgjort sitt rehabiliteringsansvar och att det är går att konstatera att arbetstagaren har en stadigvarande nedsatt arbetsförmåga och inte kan utföra något arbeta som har betydelse för arbetsgivaren.
Vad måste arbetsgivaren vidta för åtgärder för att rehabilitera en medarbetare som är sjuk?
När en arbetstagare behöver få sitt arbete anpassat ska arbetsgivaren så snart som möjligt:
- Utreda och ta ställning till hur anpassningen ska utformas.
- Genomföra anpassningen.
- Fortlöpande följa upp och kontrollera att anpassningen fungerar.
- Vid behov justera anpassningen.
Vad är rimlig sjukfrånvaro?
Genomsnittligt antal sjukfall över 14 dagar per 1 000 sysselsatta år 2015 var 99, för kvinnor 130 och för män 69 sjukfall. Från år 2011 är det en ökning med 19 procent eller 16 sjukfall, för kvinnor 22 procent eller 23 sjukfall och för män 15 procent eller 9 sjukfall.
Vad innebär förstärkt anställningsskydd?
Om du har blivit sjukskriven på heltid eller deltid har du ett förstärkt anställningsskydd. Det innebär att arbetsgivaren i princip inte får säga upp dig på grund av din sjukdom. Arbetsgivaren har också en långtgående skyldighet att bidra till din rehabilitering, så att du kan gå tillbaka till arbetet.